Броят на пренощувалите в българските хотели през март расте минимално

...
Броят на пренощувалите в българските хотели през март расте минимално
Коментари Харесай

През март най-много растат нощувките в хотели с по-малко звезди

Броят на пренощувалите в българските хотели през март пораства минимално по отношение на година по-рано - с 4.9% като най-голямо нарастване на нощувките (с 11.4%) се следи в местата за настаняване с 1 и 2 звезди, демонстрират данните на Националния статистически институт. Общо през месеца са функционирали 1 964 места за настаняване с над 10 кревати, а общият брой на нощувките в тях е 873.8 хиляди

По традиция в хотелите с повече звезди множеството нощувки са на чужденци. През март в тях са общо 73.1% от нощувките на чужденците и едвам 37% от тези на българите. В тризвездните хотели съотношението е различо - в тях са осъществени 18.4% от нощувките на непознати жители и 31.6% - на българи, до момента в който в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са надлежно 8.5 и 31.4%.

Броят на пренощувалите се усилва с 8.1% спрямо година по-рано. Те са били общо 432.7 хиляди, като е записано нарастване както при непознатите, по този начин и при българските жители, надлежно с 9.2 и 7.5%. Българските жители са 294.8 хиляди и приблизително са останали за 1.8 нощувки. Чуждите жители са 137.9 хиляди и са останали приблизително за по 2.4 нощувки. Данните за същия месец, през който всекидневно се събират най-малко три поредни почивни дни поради националния празник, през последните пет години демонстрират дълготраен растеж на българските туристи, отсядали в хотелите. При чужденците също има трайно нарастване като през последните зими ски сезонът се измести повече през март и даже април в някои години поради късното рухване на снега и задържането му и напролет в по-високите елементи.

Общата претовареност на леглата е 24.9%, като се усилва с 0.8 процентни пункта спрямо март 2018 година. Най-висока е заетостта на леглата в хотелите с 4 и 5 звезди - 33.9%, следват местата за настаняване с 3 звезди - 24.0%, и с 1 и 2 звезди - 16.1%.

Приходите от нощувки доближават 48.7 млн. лева, или с 8.3% повече спрямо март 2018 година. Регистрирано е нарастване на приходите както от български жители - с 13%, по този начин и от непознати жители - с 3.7%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР