Броят на предприемачите у нас нараства, но нивото остава сред

...
Броят на предприемачите у нас нараства, но нивото остава сред
Коментари Харесай

Броят на предприемачите у нас нараства, но нивото остава сред най-ниските в света

Броят на бизнесмените у нас нараства, само че равнището остава измежду най-ниските в света. Това демонстрират резултатите от последното проучване на Глобалния предприемачески мониторинг.

През идващите три години едвам 3,9% от българите възнамеряват да стартират бизнес. За съпоставяне този % е приблизително 26 на 100 в останалите капиталово обусловени стопански системи като Хърватия, Унгария, Полша и Латвия да вземем за пример.

Причините: По-голямата част от интервюираните, към 39%, не виждат сходна опция.

19 на 100 пък са показали, че не се усещат уверени.

Все отново сферата с най-вече бизнесмени у нас е търговията на едро и дребно. Делът ѝ е 49,3%.

Христо Иванов е измежду дребното младежи, които развиват личен бизнес в Мездра. Работи седем дни в седмицата, без почивен ден от шест години. Занимава се ремонт на машини, търговия и куриерски услуги.

„ В града, в който сме ние, да правиш пари и да оцеляваш, е мъчно, а да успяваш, е изкуство”, споделя Христо Иванов.

А той съумява да построи интернационална компания. Само за година и половина, като стартира с двама души екип.

„ В момента сме екип от 11. Успяхме да притеглим клиенти от над 12 страни в ЕС”, сподели Христо Борисов.

Рискът е част от сполучливия бизнес и за Христо от Мездра, и за Христо от София.

60% от почналите бизнеси у нас обаче се отхвърлят поради липса на облага, а страхът от неуспех отхвърля десетки да опитат, демонстрира експертно изследване.

„ Предпочитат уюта на една обезпечена работа от 9 до 5 против заплата. Това значи, че доста от тях не са готови, по какъв начин това да се случва. Това до някъде не е изненада, защото огромна част от българските бизнеси са в областта на търговията и не са на непознати пазари”, съобщи Мира Христова, GEM България.

Затова съгласно представителите на започващите компании страната би трябвало да обезпечи и тласъци да се провалим и да предизвиква хората да пробват.

„ При неплатежоспособност не се прави никава разлика дали банкрутира сдружение, което двама студенти са взели 10 000 лв. заем и не са съумели да го върнат или се банкрутира цех за половин милиадр. Ако ние незабавно не променим нещо, след 15 години, изобщо не е ясно по какъв начин тази стопанска система ще работи”, сподели Добромир Иванов – БСТА.

Стартъп фирмите у нас са към 2000.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР