Броят на получените сигнали за несъответствие на опаковки по технически

...
Броят на получените сигнали за несъответствие на опаковки по технически
Коментари Харесай

Хвалби за системата за верификация на лекарствата преди да са готови всички законови промени

" Броят на получените сигнали за противоречие на опаковки по механически аргументи у нас понижава - от 16% от сканиранията при започване на под 1% в този момент, или двойно по-малко от междинното за Европа ". Това сподели Илиана Паунова, изпълнителен шеф на Българската организация за верификация на медикаментите (БОВЛ) по време на годишната конференция " Иновации и положителни практики в здравния бранш ".
Според казаното от Паунова, кодовете на над 136 млн. опаковки медикаменти са качени от производителите в Българската система за верификация на медикаментите от формалния й старт на 9 февруари 2019 година до момента. Подадени са над 2780 поръчки за свързване от аптеки, търговци на едро, болнични аптеки и дрогерии.
В България със системата са свързани всички български производители на медикаменти и над половината от обвързваните аптеки сканират опаковките. Отчитат се над 900 000 транзакции седмично – те са се нараснали тройно през последните 2 месеца. " Броят на сканиранията наподобява огромен, само че в реалност е релативно невисок - би трябвало да стигне най-малко 3 милиона седмично, с цел да е съответен на размера на лекарствения пазар. В останалите страни от Европейски Съюз към този момент над 90% от опаковките се ревизират преди разпределяне. В някои страни ревизират медикаментите и на входа, и на изхода на системата ", сподели още Паунова.
Всички страни членки на Европейски Съюз наложително имат национални системи за верификация на медикаментите и са свързани в единна европейска система, изпълнявайки инструкция и правилник на Европейски Съюз. Системата подсигурява достоверността на лекарствените артикули посредством неповторим код, който се сканира при търговците на едро и в аптеките. Така пациентите могат да са сигурни, че получават това, което производителят е сложил в опаковката.
У нас верификацията ще бъде регламентирана нормативно и като отговорности, отговорности и наказания за всеки участник в лекарствоснабдяването посредством идни законови промени. След приключване на преходния интервал за въвеждане на системата за верификация, сигналите, които не могат да се обяснят с механически аргументи, ще би трябвало да бъдат докладвани на Европейската организация по медикаментите и на Европейската комисия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР