Броят на подадените заявления по схемата 60/40 до момента е

...
Броят на подадените заявления по схемата 60/40 до момента е
Коментари Харесай

Общо 59 фирми са подали заявления по схемата 60/40

Броят на подадените заявки по схемата 60/40 досега е 59, разгласи общественият министър Деница Сачева.

До края на тази седмица се чака утвърждение от Европейската комисия да стартира и изплащането на помощите по програмата, само че това не пречи заявките да бъдат подавани.

Припомняме, че от 31 март стартира кандидатстването към Агенцията по заетостта за погашение на обезщетения на работодатели по схемата 60/40 за опазване на работните места в предприятията, които са директно наранени от заповедта на министъра на опазването на здравето. Те са от секторите „ Търговия на дребно “ (без търговия с коли и мотоциклети), „ Сухопътен превоз “, „ Пътнически и въздушен превоз “, „ Хотелиерство “, „ Ресторантьорство “, „ Питейна активност “, „ Кино салони “, „ Туристическа активност “, „ Артистична и креативна активност “, „ Предучилищна и учебна активност “ в частта за частните детски градини и „ Спорт “. Заетите в тях са 289 000 души.

А от сряда по признатото от Министерския съвет Постановление потребността си от поддръжка ще могат да декларират и фирмите от всички останали браншове без „ Селско, горско и рибно стопанство “, „ Финансови и застрахователни действия “, „ Държавно ръководство “, „ Образование “, „ Хуманно опазване на здравето и обществена работа “, Дейности на семейства като работодатели, недиференцирани действия на семейства по произвеждане на артикули и услуги за лично ползване “, както и „ Дейности на екстериториални организации и служби “. Кандидатстващите работодатели от тази група ще би трябвало да потвърдят, че през март 2020 година имат с 20% по-ниски доходи от същия интервал на предходната година. Ще се изисква и лист на служащите, на които ще бъдат покривани част от възнагражденията от страната. Срокът за разглеждане на документите ще е до седем работни дни от датата на подаване. Допустимо е работодателите да аплайват за част от чиновниците си, както и за интервал по-малък от три месеца. Задължително изискване е трудовите правни отношения на служащите да са подписани преди оповестяването на изключителното състояние.

Мярката 60/40 е кратковременен инструмент за незабавна поддръжка на бизнеса за опазване на заетостта, само че и за гарантиране на приходите на чиновниците.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР