Броят на пътуващите със самолет в Европа през лятото отново

...
Броят на пътуващите със самолет в Европа през лятото отново
Коментари Харесай

Кошмар за пътуващите със самолет, цените на билетите скачат

Броят на пътуващите със аероплан в Европа през лятото още веднъж се усили с утихването на пандемията от КОВИД-19, само че доста пасажери се сблъскаха с постепенно обслужване на някои от най-големите летища, със закъснение или даже анулация на полетите им.

Тази есен не се чака да донесе по-добро прекарване. Експерти предсказват по-високи цени на билетите, по-бавно обслужване, анулирани или забавени полети и стачки, написа Българска телеграфна агенция.

Проблеми за самолетните компании и пасажерите им

Някои европейски самолетни компании не престават да изпитват проблеми, свързани с личния състав, което води до неприятности за пасажерите заради закъснения на полети или даже до анулацията им.

Представителите на кабинния личен състав на нискотарифната самолетна компания Ryanair, които членуват в испански синдикат, възнамеряват да продължат да стачкуват с претенции за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Стачните дейности се чака да продължат от понеделник до четвъртък всяка седмица, до 7 януари идната година.

Ryanair беше наранена от 14-дневна стачка през лятото, което докара до близо 300 анулирани полета до и от Испания, по данни на локалните синдикати.

Друга нискотарифна самолетна компания - Eurowings, която е част от групата на немския авиопревозвач Lufthansa, е изпълнила единствено половината от полетите си, планувани за 6 октомври, защото водачи на Eurowings стачкуваха с искане за по-добри условия на труд. Отмяната на полетите е засегнала към 30 хиляди пасажери, заяви самолетната компания.

Междувременно нейната компания майка Lufthansa подписа през септември съглашение със своите водачи за нарастване на заплатите им, което подсигурява, че те няма да стачкуват най-малко до юни 2023 година, оповестиха в взаимно официално съобщение авиопревозвачът и представители на профсъюзите.  

 

По-високи цени на самолетните билети

На фона на компликациите, които изпитват някои летища и самолетни компании, проблеми за пасажерите вещаят и оповестените от Ryanair и Lufthansa планове за увеличение на цените на самолетните билети.

Ryanair възнамерява да увеличи цените заради повишаването на горивата, заяви пред ДПА в края на септември Андреас Грубер, началник на немското поделение на нискотарифната самолетна компания.

Кошмар по летищата: 220 000 изгубени или откраднати куфари това лятоЖалбите за компенсации скочиха с 30%, поставят се до 1600 евро, в случай че багажът ви липсва

" Средната цена на билетите за полетите с Ryanair евентуално ще бъде нараснала с сред 40 и 50 евро в границите на 5 години ", посочи Грубер.

Германският колос Lufthansa също разгласи по-високи цени на самолетните билети до края на годината.

Изпитания за пасажерите

Всичко това - натоварени летища, забавени или анулирани полети, както и по-високи цени на самолетните билети на някои самолетни компании, вещае сложна есен за доста пасажери в Западна Европа, след проблемите пред които бяха изправени през лятото.

Пътниците би трябвало да бъдат готови, че може да се наложи да чакат по-дълго от нормалното, с цел да преминат през инспекциите за сигурност и документи, предизвестяват летищните управляващи в редица страни. Те поучават хората да ревизират статута на полета си, преди да дойдат на летището, с цел да не останат неприятно сюрпризирани, в случай че той бъде анулиран.

Вероятно пътуването със аероплан и през тази есен може да се окаже същинско тестване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР