Броят на осиновените деца в България намалява с всяка изминала

...
Броят на осиновените деца в България намалява с всяка изминала
Коментари Харесай

Осиновяванията у нас намаляват все повече

Броят на осиновените деца в България понижава с всяка минала година демонстрират данните на Агенцията за обществено подкрепяне, осведоми NOVA.

През предходната година семейство са намерили едвам 555 деца, за съпоставяне през 2011 година те са били 720. Така сега се оказва, че близо 2 500 деца чакат новите си фамилии, евентуално без вяра, като се вземе поради фактът, че броят на кандидат-осиновителите понижава фрапантно.

Родителите длъжни да споделят на децата си, че са осиновени

От началото на годината 74 деца към този момент живеят с новите си фамилии. Продължава обаче наклонността родителите да желаят да осиновят единствено крепко дете.

От 2011 година до момента осиновените деца с увреждания у нас са малко над 40.

Според неотдавна осиновила дете жена е мит, че процедурата по осиновяване е доста тежка и мудна. Тя се снабдява с първото си дете единствено 7 месеца, откакто влиза в листата на чакащите.

Според нея казусът с дребния брой осиновени деца се дължи на неналичието на поддръжка от страна на страната след осиновяването.

„ 90% от осиновителите в България не получават съответно обезщетение.

Това значи, че човек, с цел да пристъпи към тази стъпка, би трябвало да има странични приходи. Тоест, трансформираме осиновяването в лукс”, споделя дамата.

За деца под 2-годишна възраст майчинството се приравнява както при биологично роденото дете. Това значи, че в случай че детето е осиновено на година и 11 месеца, майката ще получи право единствено на 1 месец заплатен отпуск. А за деца над 5-годишна възраст родителите изобщо нямат право на отпуск.

От асоциацията към този момент са сезирали Комисията за отбрана от дискриминация и омбудсмана.

Още по тематиката вижте във видеото горе.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР