Броят на леглата, достъпни за туристите на главния остров на

...
Броят на леглата, достъпни за туристите на главния остров на
Коментари Харесай

Туристите във Венеция вече са повече от жителите

Броят на леглата, налични за туристите на основния остров на Венеция, надвиши броя на целогодишните поданици. Това се случва за първи път в историята на града. А напълно скоро ЮНЕСКО би трябвало да реши – ще остане ли града в листата на обектите на международното завещание?

Сега има 49 693 туристически кревати в хотели и ваканционни домове чартърен спрямо 49 304 поданици

Главният остров на Венеция е изгубил повече от 120 000 поданици от началото на 50-те години на предишния век. Те са били прогонени от многочислени проблеми, само че главно свъздействие е оказал всеобщия туризъм. Заради него локалното население е решило да избяга от хилядите гости, които препълват неговите площади, мостове и тесни пътеки.

Venessia.com, активистка група, която от години води акция за опазване на наследството на Венеция, следи равнището на популацията в историческия център.

Броят на жителите падна под 50 000 за първи път предишното лято

„ Чувстваме се като чужденци в личния си дом, тъй като когато се разхождате по улиците, ние сме малцинство “, казна Матео Секи, който управлява Venessia.com. „ От време на време виждаш венецианец и го поздравяваш отдалеко, само че също така си заобиколен от туристи. “

Ocio, група поданици, фокусирана върху жилищните проблеми във Венеция, сложи електронен тикер на витрината на книжарница Marco Polo през април. Той демонстрира възходящия брой кревати, налични за туристите в града.

„ Никога не сме си представяли, че в границите на няколко месеца цифрата на тикера ще надвиши това на тикера на жителите “, написа асоциацията.

Препоръка на културната организация на Организация на обединените нации за прибавяне на Венеция към листата на застрашеното завещание ще бъде сложена на среща на Комитета за международно завещание на ЮНЕСКО.

Агенцията сподели през юли, че Венеция е изправена пред „ необратими “ вреди заради редица проблеми. Те варират от последствията от утежняването на климата до всеобщия туризъм. Отбелязва се и „ липса на забележителен прогрес “ от Италия в оправянето с проблемите.

 „ Искаме да подчертаем по какъв начин непрекъснатото отваряне на хотели и неналичието на контролиране на краткосрочните „ наемите последователно трансфораха историческия град в туристическо място “, споделят от Ocio.

Посетителите във Венеция се завърнаха с цялостна мощ това лято след тежките наводнения в края на 2019 година, и Коронавирус пандемията. Средно 40 000 туристи се изсипаха в града в пиковите дни. Това накара локалните управляващи на Венеция да разгласят, че ще наложат дълго обсъждана входна такса.

Таксата от 5 евро ще важи единствено за тези, които посещават града за един ден

Целта е да се обезсърчат пътуващите по време на пиковите интервали като метод да се резервира „ крехкостта “ и „ уникалността на града “.

Симоне Вентурини, консултант по туризма, сподели, че мярката ще нарежда Венеция като „ пионер на международно равнище “. Тя няма за цел облага, а да намери„ нов баланс сред правата на тези, които живеят, учат или работят във Венеция, и тези, които посещават града ”.

Секи обаче се притеснява, че  Венеция ще се трансформира в тематичен парк, а не място, където хората желаят да живеят и работят.

„ Венеция би трябвало да контролира туристическия поток, а не да постанова входна такса “, сподели той.

Заседанието на Комитета за международно завещание на ЮНЕСКО продължава до 23 септември. Не е ясно по кое време ще бъде оповестено решението за Венеция.

Това е вторият път в границите на няколко години, в който градът, е застрашен да влезе в черния лист.

„ Нямаме потребност от ЮНЕСКО, с цел да ни каже, че сме изложени на риск “, сподели Секи. „ Познаваме се от десетилетия. Но може би включването в листата с рискове ще поръси малко пиперливост на управляващите да създадат повече. “

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР