Броят на кръводаряванията в страната е нараснал с 9,7% за

...
Броят на кръводаряванията в страната е нараснал с 9,7% за
Коментари Харесай

През 2022 г. има ръст на кръводаряването с 9,7%

Броят на кръводаряванията в страната е повишен с 9,7% за първите пет месеца на 2022 година в съпоставения със същия интервал на предходната година, излиза наяве от данни на Министерството на здравеопазването, представени от БГНЕС.

„ Начинът да бъдат увеличени количествата дарени кръв и кръвни артикули е непрестанно да се насочат апели за по-голяма съпричастност , взаимност “, акцентират от здравното ведомство.

Пандемията от COVID-19 мощно повлиява на кръводаряването , като на половина понижава броят на акциите и кръводарителите. Така да вземем за пример, в случай че през 2018 и 2019 година са били проведени 1558 и 1549 акции, то през идващите две години техният брой е намалял надлежно до 760 и 747. През 2020 и 2021 година хората дарили кръв са надлежно 11 338 и 10 527 души, до момента в който през предходните две години той е 21 871 и 23 289 души.

Относно данни за дефицита на кръв и кръвни съставки в България от здравното министерство означават, че все още трансфузионната система съумява да задоволи потребностите на лечебните заведения от кръв и кръвни съставки, като също по този начин се поддържа и ресурс, към който се прибягва при положение на потребност. В допълнение, все по-широко навлиза в практиката автохемотрансфузията, при която от пациент, чието здравословно положение разрешава, се взема кръв, като след това при оперативна активност се прелива взетата от него кръв, като се съблюдава избрана скица.

На всеки кръводарител се дава пакет подкрепително-тонизираща храна и питиета на стойност 8 лв. , като пакетите се обезпечават независимо от лечебните заведения.

„ Комбинирането на артикули като качествени шоколадови артикули, кроасани, солени бисквити, бисквити с какаови артикули, зърнени закуски, крекери, тонизираща газирана напитка и разтворимо кафе се приближава до рекомендациите на Министерство на здравеопазването и СЗО за оптималното за човешкия организъм съответствие: белтъчини 1 1-14 %, мазнини 3035 % и въглехидрати 50-55 % и са позитивно оценени от кръводарителите на центровете “, декларират от Министерство на здравеопазването.

От министерството прецизират, че документите, касаещи, качество и количествено, включените в пакета тонизиращи храни и питиета, са готови съгласно национални условия и разпореждания, касаещи физиологичните и енергийни потребности на популацията , от екип от научни експерти от профилирани профилни структури по Закона за здравето.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР