Броят на каталунците, искащи независимост от Испания за областта си,

...
Броят на каталунците, искащи независимост от Испания за областта си,
Коментари Харесай

Подкрепата за независимостта в Каталуния се топи

Броят на каталунците, искащи самостоятелност от Испания за региона си, спадна до най-ниското си равнище от четири години , сочи изследване. Данните хвърлят сянка на съ мнение върху триумфа на акцията за обособяване т очно в миг, когато водачите й имат различия з а това по какъв начин да се продължи оттук насетне, съобщи Ройтерс.

През октомври Каталуния, богат район в Северна Испания, о бяви едностранно самостоятелност , само че реализирането й бе спряно от испанските управляващи, тъй като опонираше на испанската конституция.

Оттогава региона, която има собствен език и необятна автономност, се у правлява директно от централното държавно управление в Мадрид . През декември сепаратистките партии завоюваха районните избори, само че не могат да се спогодят за метода, по който да се ръководи районът.
 Пучдемон БГНЕС

Някои в лагера на независимостта желаят някогашният районен министър председател Карлес Пучдемон да ръководи от Брюксел, където обитава от октомври в самоналожено заточение - решение, което се натъква на много на брой евентуални правни спънки. Други избират да се избере по-непретенциозен претендент, с цел да се успокои напрежението.

Според деликатно следеното социологическо проучване на " Сентро д'естудис д'опинио ", което се прави на всеки три месеца, 4 0,8 % от каталунците поддържат отделянето от Испания при 48,7 на 100 през октомври.

В същото време д елът на поддръжката за оставане в Испания е повишен от 43,6 на 53,9 %, най-високото равнище от четири години.

През новата седмица новоизбраният районен парламент ще се събере на първото си редово съвещание, с цел да разиска способи за излизане от сегашната безизходна обстановка.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР