Броят на къдроглавите пеликани в резерват Сребърна нарасна със 100

...
Броят на къдроглавите пеликани в резерват Сребърна нарасна със 100
Коментари Харесай

100 къдроглави пеликана отраснаха в Сребърна тази година

Броят на къдроглавите пеликани в резерват " Сребърна " набъбна със 1 00 млади екземпляра. Това стана ясно след края на гнездовия интервал.

Тази година пеликаните се завърнаха по-рано в гнездовата колония , с цел да изградят гнездата си. Това евентуално се дължи на извънредно високите температури в края на 2017 година и началото на 2018 година

През годината езерото поддържаше високи водни равнища, което обезпечи положителни условия на жителите му. Въпреки че неприятните метеорологични условия в края на февруари доведоха до заледяване на езерото, което затрудни процеса на гнездене, бързото повишаване на температурите не попречи на птиците да отгледат поколението си.

Освен къдроглавите опит за гнездене направиха и розовите пеликани. Тази година общо 40 екземпляра от предпазените птици обитаваха трайно в колонията на къдроглавите си събратя, без да се сътвори спор посред им. За първи път от доста години насам в резервата се излюпи и отрасна розов пеликан.

В сегашния миг в резервата с изключение на непрекъснато обитаващите птици могат да се следят сиви и белочели гъски. Те избират езерото Сребърна за краткотраен заслон с понижаването на температурите в северните елементи на Европа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР