Броят на журналистите по света, които са зад решетките, достигна

...
Броят на журналистите по света, които са зад решетките, достигна
Коментари Харесай

Броят на журналистите по света, които са зад решетките, отбеляза нов рекорд

Броят на публицистите по света, които са зад решетките, доближи най-високото си равнище през 2021 година, сочи ново изследване на организацията с нестопанска цел Комитет за отбрана на публицистите (КЗЖ), съобщи Ройтерс.

В отчета се показва, че към 1 декември на актуалната година в пандиза се намират 293 кореспонденти.

"Най-малко 24 публицисти са били убити поради работата си, а 18 други са починали при условия, които вършат прекомерно мъчно да се дефинира дали са били обект на посягане поради тяхната работа ", установи КЗЖ в годишното си изследване за свободата на медиите и нападенията против публицистите.

"Макар че аргументите за вкарване на кореспонденти в пандиза варират сред другите страни, рекордният брой отразява политическите разтърсвания по света и възходящата непоносимост към самостоятелното информиране ", акцентира основаната в Съединени американски щати организация с нестопанска цел.

"Това е шестата поредна година, в която КЗЖ документира рекорден брой публицисти, хвърлени в пандиза по целия свят ", съобщи изпълнителният шеф на КЗЖ Джоел Саймън.

"Този рекорден брой отразява две неразривно свързани провокации - държавни управления по света са решени да управляват и ръководят информацията, и са все по-нагли в напъните си да реализират това ", акцентира Саймън.

Сред публицистите, които са били убити през 2021 година, са Даниш Сидики, фотограф на Ройтерс, който почина при офанзива на талибаните в Афганистан през юли, и Густаво Санчес Кабрера, който беше убит в Мексико през юни.

Китай вкара в пандиза 50 публицисти - най-вече от всички страни, следван от Мианма (26), където кореспонденти бяха задържани в границите на твърдите ограничения за ограничение на недоволството след военния прелом на 1 февруари. На трето място е Египет (25), следван от Виетнам (23) и Беларус (19), заяви КЗЖ.

За първи път в листата на КЗЖ са включени публицисти в Хонконг, до чийто арест се е стигнало вследствие на закона за националната сигурност, натрапен от Пекин на мегаполиса през 2020 година Според него всичко, което Пекин счита за подривна активност, сектантство, тероризъм или сговор с непознати сили, се санкционира, като присъдите може да са и пожизнен затвор.

Мексико, където публицистите постоянно са обект на похищения, когато работата им визира незаконни банди или корумпирани чиновници, остава най-смъртоносната за публицисти страна в западното полукълбо, отбелязва КЗЖ в отчета си.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР