Броят на журналистите, намиращи се зад решетките, бележи рекорд за

...
Броят на журналистите, намиращи се зад решетките, бележи рекорд за
Коментари Харесай

262 журналисти се намират в затвори по света

Броят на публицистите, намиращи се зад решетките, бележи връх за втора поредна година, демонстрират оповестени през днешния ден данни на Комитета за отбрана на публицистите (КЗЖ), представени от Българска телеграфна агенция.

Към 1 декември публицистите, попаднали в пандиза поради работата си, са 262-ма, до момента в който по същото време предходната година те са били 259, сочи отчет на основаната в Ню Йорк организация.

Най-много, 72-ма, са хвърлените в затвори публицисти в Турция. Следващи са Китай и Египет, където лишени от независимост са надлежно 41 и 20 публицисти.

" Страните, които хвърлят в пандиза публицисти поради това, което разгласяват, нарушават интернационалното право и би трябвало да дават отговор за дейностите си ", означи в изказване изпълнителният шеф на КЗЖ Джоуел Саймън.

Фактът, че репресивните държавни управления безнаказано пращат публицисти в пандиза, е неуспех за интернационалната общественост, добави той.

Докладът обръща внимание на въздействието на американския президент Доналд Тръмп върху свободата на печата - спрямо предходната година броят на публицистите, наказаните на затвор за " подправени вести ", се е удвоил на 21.

Сред другите страни със забележителен брой публицисти зад решетките през 2017 година са Еритрея с 15 случая, и Азербайджан и Виетнам - по 10.

Според отчета 74% от публицистите са наказани по обвинявания в противодържавна активност. В доста от случаите това става по силата на допускащо тълкувания законодателство за тероризма. Най-застрашени са политическите публицисти, каквито са 87% от намиращите се в пандиза.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР