Броят на журналистите, намиращи се зад решетките, бележи рекорд за

...
Броят на журналистите, намиращи се зад решетките, бележи рекорд за
Коментари Харесай

262 журналисти се намират в затвори по света

Броят на публицистите, намиращи се зад решетките, бележи връх за втора поредна година,показват оповестени през днешния ден данни на Комитета за отбрана на публицистите (КЗЖ).

Към 1 декември публицистите, попаднали в пандиза поради работата си, са 262-ма, до момента в който по същото време предходната година те са били 259, сочи отчет на основаната в Ню Йорк организация.

Най-много, 72-ма, са хвърлените в затвори публицисти в Турция. Следващи са Китай и Египет, където лишени от независимост са надлежно 41 и 20 публицисти.

" Страните, които хвърлят в пандиза публицисти поради това, което разгласяват, нарушават интернационалното право и би трябвало да дават отговор за дейностите си ", означи в изказване изпълнителният шеф на КЗЖ Джоуел Саймън.

Фактът, че репресивните държавни управления безнаказано пращат публицисти в пандиза, е неуспех за интернационалната общественост, добави той.

Докладът обръща внимание на въздействието на американския президент Доналд Тръмп върху свободата на печата - спрямо предходната година броят на публицистите, наказаните на затвор за " подправени вести ", се е удвоил на 21.

Сред другите страни със забележителен брой публицисти зад решетките през 2017 година са Еритрея с 15 случая, и Азербайджан и Виетнам - по 10.

Според отчета 74% от публицистите са наказани по обвинявания в противодържавна активност. В доста от случаите това става по силата на допускащо тълкувания законодателство за тероризма. Най-застрашени са политическите публицисти, каквито са 87% от намиращите се в пандиза.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР