Броят на жертвите от разрушителното земетресение в Турция в петък

...
Броят на жертвите от разрушителното земетресение в Турция в петък
Коментари Харесай

Намалява надеждата за още оцелели при труса в Турция

Броят на жертвите от разрушителното земетресение в Турция в петък доближи до 38, а над 1600 са ранените. Това сочат данните на турската работа за реагиране при бедствия и изключителни обстановки, които употребява Ройтерс.

Земетресението с магнитуд от 6,8 по Рихтер в петък вечер беше последвано от над 700 вторични труса с магнитуд от над 4, които към момента не престават.

Досега от руините са избавени 45 души, заключи Българска телеграфна агенция. Вътрешният министър Сюлейман Сойлу съобщи, че избавителната интервенция е в огромна степен приключила, макар че избавителните екипи са локализирали шестима души, към момента блокирани под останките на постройките. " Изминаха към 36 часа от земетресението, само че към момента сме в границите на часовете, в които можем да се надяваме ", сподели той на конференция тази заран в най-силно засегнатия окръг Елязъг.

Припомняме, през нощта спасителите са извадили живи от руините 35-годишна жена и дребната й дъщеричка в регион Мустафа паша на окрът Елязъг. Спасяването им беше показано онлайн от телевизионните канали. Спасителите са чули виковете им и след няколкочасови старания са ги избавили при температура от към минус 4 градуса по Целзий, предават турските държавни медии. Съпругът на дамата е измежду починалите от земетресението.

Според службата за реагиране при бедствия и изключителни обстановки 1521 здания са били развалени, от които 645 тежко, а 76 са се срутили.
Министърът на околната среда и градоустройството Мурат Курум сподели, че земетресението е развалило здания в няколко окръга и 12 постройки би трябвало да бъдат разрушени неотложно.

Сойлу сподели, че засегнатите от бедствието ще стартират да получават финансова помощ в понеделник, а службата за реагиране при бедствия и изключителни обстановки прикани жителите да не се връщат в развалени постройки заради риска от сриване.

Вчера при визитата си в засегнатите окръзи Елязъг и Малатия президентът Реджеп Тайип Ердоган сподели, че за жителите, изгубили домовете си, ще бъдат бързо издигнати къщи със стоманена структура. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР