Броят на жертвите на земетресението в Албания достигна до 14

...
Броят на жертвите на земетресението в Албания достигна до 14
Коментари Харесай

Нараства броят на загиналите при земетресението в Албания

Броят на жертвите на земетресението в Албания доближи до 14 души, а потърпевшите са над 600, някои от които – тежко, оповестява електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Продължават напъните на спасителите за разкриване на оживели под руините. Екипите употребяват багери, с цел да освободят хванатите под клопката на срутилите се жилищни здания след земетресението, което удари страната в ранните часове на деня с магнитуд от 6,4 по скалата на Рихтер.
Земетресението с магнитуд 6,4 беше усетено в южната част на Балканите и бе последвано от голям брой вторични земетресения. Близо до столицата на Босна и Херцеговина Сараево също бе регистриран трус с магнитуд от 5,4 по скалата на Рихтер. Няма обаче известия за жертви или потърпевши, а единствено за дребни материални вреди.
Земетресението в Албания срути минимум три жилищни здания, до момента в който хората спяха. Няма догатки за това какъв е броят на тези, които остават под руините, съобщи организация Фокус.
„ Това е трагичен миг, в който би трябвало да запазим успокоение, да останем един до различен, с цел да се оправим с този потрес ", прикани министър председателят Еди Рама.
Министерството на защитата съобщи, че седем тела са изтеглени от отломки в крайбрежния град Дуръс, на 33 километра западно от столицата Тирана, а петима души са открити мъртви в срутена жилищна постройка в северния град Туман. Един човек почина, откакто скочи от вкъщи си в Кубрин в опит да се избави от бедствието, до момента в който различен човек почина при сриване на път в северния град Лежа.
„ Очакваме многочислени вторични земетресения след главното земетресение. Те ще съставляват заплаха за човешкия живот. Хората в засегнатите региони би трябвало да са наясно с тази заплаха “, предизвести Акис Целентис, шеф на Геодинамичния институт на Гърция.
Земетресението се усети по албанския бряг, както и в прилежащите Косово, Черна гора, Гърция и елементи от Южна Сърбия.
Властите приканиха хората в най-засегнатите региони да стоят отвън домовете си и да заобикалят шофирането в засегнатите региони, с цел да обезпечат на спешните служби свободен достъп до бедстващите поданици. Мнозина оповестяват, че виждат пукнатини по стените в домовете си.
Всички държавни организации са „ на крайник “ и „ работят интензивно, с цел да спасят живота на хората в Дуръс и Туман “, сподели Рама. Около 400 бойци са задействани за разпъването на палатки за оживелите, останали без дом след труса.
Рама сподели, че прилежащите страни, Европейският съюз и Съединени американски щати са предложили помощ. Гърция, Италия, Косово, Турция, Черна гора, Румъния и Сърбия изпратиха избавителни екипи в Албания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР