Броят на жертвите на самоубийствен атентат в Пакистан се увеличи до 63

...
Броят на жертвите на самоубийствен атентат в Пакистан се увеличи
Коментари Харесай

Броят на жертвите на самоубийствен атентат в Пакистан се увеличи до 63, казаха официални лица, след като премиерът Шехбаз Шариф каза, че „афганистанските граждани“ са участвали в поредица от скорошни атаки .

Взривът в неделя беше насочен към присъстващите на митинг на религиозната политическа партия Jamiat Ulema-e-Islam-Fazal (JUI-F) в племенния район Баджаур, северозападен Пакистан.

Пакистанските военни преди това прекараха години в битки с пакистанските талибани в региона, преди да обявят района за чист от бунтовници през 2016 г.

„Досега 63 души са загинали при самоубийствения атентат“, каза Лиакат Али, говорител на държавната болница в Баджаур, в сряда.

Още 123 души, които бяха ранени при атаката близо до границата с Афганистан, се лекуват, според представител на болница.

Али каза, че някои от ранените хора се лекуват в болници в Пешавар, столицата на провинция Хайбер Пахтунхва.

Въоръжената група ИДИЛ (ISIS) пое отговорност за нападението срещу събиране на поддръжници на JUI-F, която се оглавява от Маулана Фазлур Рехман.

JUI-F е част от Пакистанския демократичен алианс, политическа коалиция, свързана с правителството, в която Реман играе водеща роля.

Реман поиска арестуването на всички, които стоят зад бомбения атентат.

Премиерът Шариф каза, че нападателите зад последните самоубийствени атентати в Пакистан са били подпомагани от „афганистански граждани“ през границата.

„Министър-председателят отбеляза със загриженост участието на афганистанските граждани в самоубийствените атентати“, се казва в изявление от кабинета на Шариф.

В него се отбелязва, че има „свобода на действие, достъпна за елементите, враждебни на Пакистан, при планирането и извършването на такива страхливи атаки срещу невинни цивилни от убежищата отвъд границата“.

Увеличаване на атаките

Откакто талибаните се върнаха на власт в Афганистан преди две години, Пакистан стана свидетел на драматично увеличение на атаките, фокусирани върху западните гранични региони.

Талибаните последователно обещават да не позволяват афганистанска територия да бъде използвана от чуждестранни бойци за организиране на атаки – ключова част от споразумението, според което ръководените от Съединените щати сили напуснаха след 20-годишна окупация.

Говорителят на афганистанското правителство Забихула Муджахид каза пред агенция АФП в сряда, че нападението в Баджаур е „престъпно деяние“. „Такива инциденти трябва да се предотвратяват там, където се случват и се координират“, каза той.

„Ислямското емирство на Афганистан е много сериозно относно предотвратяването на използването на територията му срещу когото и да било и ние няма да позволим на никого да създаде убежище тук.“

Пакистанските талибани, известни като Tehreek-e-Taliban Pakistan или TTP, са отделна група, но в съюз с афганистанските талибани. TTP извърши няколко смъртоносни атаки в Пакистан от миналата година, когато прекрати примирието с правителството. Той обаче осъди бомбардировката в Баджаур.

Атака на талибаните срещу управлявано от армията училище в Пешавар през 2014 г. уби 147 души, предимно ученици. През януари 74 души бяха убити при бомбен атентат в джамия в Пешавар. А през февруари повече от 100 души, предимно полицаи, загинаха при бомбен атентат в джамия в централата на полицията в Пешавар.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР