Броят на жертвите на горския пожар в Хавай достигна 67, след като сондата започна да реагира на пожара

...
Броят на жертвите на горските пожари на Мауи на Хаваите
Коментари Харесай

Броят на жертвите на горските пожари на Мауи на Хаваите се увеличи до 67, докато екипите за търсене претърсваха тлеещите руини на град Лахайна и служителите се опитваха да установят как се е разпространил адът толкова бързо през историческата курортна зона с малко предупреждение.

Главният прокурор на Хаваите каза в петък, че започва разследване за това как властите са реагирали на опустошителните горски пожари, причинили смъртта на най-малко 67 души.

„Министерството на главния прокурор ще извърши цялостен преглед на вземането на критични решения и постоянните политики, водещи до, по време и след горските пожари на островите Мауи и Хавай тази седмица“, канцеларията на главния прокурор Ан Лопес се казва в изявление.

Пожарите се превърнаха в най-смъртоносното природно бедствие в историята на Хавай, надминавайки това на цунамито, което уби 61 души на Големия остров на Хавай през 1960 г., година след присъединяването на Хавай към Съединените щати.

Подхранвани от сухи условия, високи температури и силни ветрове от преминаващ ураган, най-малко три горски пожара избухнаха на Мауи тази седмица, препускайки през изсъхнали храсти, покриващи острова.

Длъжностни лица от окръг Мауи казаха в онлайн изявление, че пожарникарите продължават да се борят с огъня, който все още не е напълно овладян. На жителите на Лахайна беше позволено да се върнат у дома за първи път, за да оценят щетите.

Длъжностни лица предупредиха, че екипите за търсене с трупни кучета все още могат да намерят още мъртви от пожара, който подпали 1000 сгради и остави хиляди бездомни и вероятно ще изисква много години и милиарди долари за възстановяване.


Шихаб Ратанси от Ал Джазира, репортаж от Мауи, каза, че е имало продължително задръстване, тъй като на жителите е било позволено да се върнат за кратко в петък в Лахайна, за да оценят щетите от пожара. Информацията, публикувана от властите в петък, също така съобщава, че жертвите на пожара са загинали, докато са се опитвали да избягат от бързо развиващия се огън.

„Още един знак за бързината, с която хората бяха обхванати от този пожар“, каза Ратанси.

„Кошмарен сценарий“

Три дни след бедствието остана неясно дали някои жители са получили някакво предупреждение, преди огънят да погълне домовете им.

Островът включва аварийни сирени, предназначени да предупреждават за природни бедствия и други заплахи, но те не изглежда да са прозвучали по време на пожара.

„Разреших цялостен преглед тази сутрин, за да сме сигурни, че знаем точно какво се е случило и кога“, каза губернаторът на Хавай Джош Грийн пред CNN, имайки предвид предупредителните сирени.

Длъжностните лица не са предложили подробна картина какви точно известия са били изпратени и дали са били направени чрез текстово съобщение, имейл или телефонни обаждания.


Началникът на пожарната в окръг Мауи Брадфорд Вентура каза на пресконференция в четвъртък, че скоростта на пожара е направила „почти невъзможно“ за реагиращите на първа линия да комуникират със служителите за управление на извънредни ситуации, които обикновено предоставят заповеди за евакуация в реално време.

„По принцип те се евакуираха сами с доста малко предизвестие“, каза той, имайки предвид жителите на квартала, където първоначално избухна пожарът.

Пожарите в Мауи са последните горски пожари, които връхлетяха това лято по целия свят.

Пожари принудиха десетки хиляди хора в Гърция, Испания, Португалия и други части на Европа да се евакуират, докато в Западна Канада димът от поредица от тежки пожари покри огромна част от Средния Запад и Източното крайбрежие на САЩ.


Бедствието започна малко след полунощ във вторник, когато беше съобщено за пожар в храсти в град Кула, приблизително на 56 километра (35 мили) от Лахайна. Около пет часа по-късно същата сутрин токът е спрял в Лахайна, според жителите.

До този следобед обаче ситуацията стана ужасна. Приблизително в 15:30 ч. местно време (01:30 GMT сряда), според актуализациите на окръга, пожарът в Лахайна внезапно пламна. Някои жители започнаха да се евакуират, докато хората, включително гостите на хотела, в западната част на града бяха инструктирани да се подслонят на място.

В следващите часове окръгът публикува поредица от заповеди за евакуация във Facebook, докато пожарът се разпространи из града.

Някои свидетели казаха, че не са били уведомени предварително, описвайки ужаса си, когато пламъците погълнаха Лахайна за няколко минути. Няколко души бяха принудени да скочат в Тихия океан, за да се спасят.


Евакуацията на Лахайна беше усложнена от крайбрежното му местоположение до хълмове, което означаваше, че в най-добрия случай имаше само два изхода, каза Андрю Румбах, специалист по климата и общностите в Urban Institute във Вашингтон.

„Това е кошмарният сценарий“, каза Румбах, бивш професор по градско планиране в Хавайския университет.

„Бързо развиващ се пожар в гъсто населено място с трудни комуникации и не много добри възможности по отношение на евакуациите.“

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР