Броят на излекуваните скоро ще надмине този на новозаразените. Това

...
Броят на излекуваните скоро ще надмине този на новозаразените. Това
Коментари Харесай

Проф. Витанов направи прогноза за края на COVID-кризата

 Броят на излекуваните скоро ще надмине този на новозаразените. Това предвиждат от Щаба пред Нова телевизия.

Според математика Николай Витанов е изцяло допустимо до 10-тина дни броят на оздравелите да е по-голям от този на новозаразените. Той даже заприказва за завършек на здравната рецесия в ранната пролет.

За огромния брой оздравели с Коронавирус през последните 2 дни има пояснение, безапелационен е математикът на Щаба.

" Рекордът се дължи на огромния брой болни преди 20 дни. Сега огромна част от тези хора се излекуват. Тенденцията е такава, че броят ще продължи да се усилва. И в случай че продължи по този начин, до 10-тина дни ще надмине и броя на новите случаи ", счита проф. Витанов.

За да се случи това би трябвало да оказват помощ и новото отчасти затваряне, което влиза в действие от на следващия ден вечерта. Но за отшумяване още е рано.

" Отшумяване на пандемията скоро няма да има. По време на коледните празници и Нова година се чака случаите да се поувеличат и по Ивановден отново ще се тръгне нагоре. След януари, февруари, към този момент през март полекичка ще тръгнем още веднъж надолу, към този момент ще има и ваксина. През април-май месец вървим към отшумяването ", съобщи проф. Витанов.  

Междувременно натискът върху здравната система леко е измършавял. Но цената на рецесията остава извънредно висока. За по-малко от два месеца у нас са умряли 28 медицински лица с Коронавирус. Това прави нов смъртен случай през ден. Страхът към този момент обхвана и ДКЦ-тата. В 11-то да вземем за пример от месец насам имат 2-ма лекари, излезли по лично предпочитание в неплатен отпуск. А екипите от COVID-кабинетите признаха, че са преуморени.

" Само за 2 седмици през нас са минали над 500 души за тест, над 200 рентгенографии. Като имаме и немалка част платени пациенти ", изясни доктор Васил Василев, шеф на 12-то ДКЦ, София.

Не дребен % от посетителите в COVID-зоната идват даже без признаци на болестта. Идвали от боязън.

За да не се злоупотребява, пациентите пред COVID-зоните се разделят - тези със признаци и документ от доктор минават гратис, а останалите - заплащат. За да избегнат опашките, от ДКЦ-тата вкараха опцията за опазване на час.

" През онлайн платформата myhealth. Тези, които нямат опция и достъп, могат да се обаждат на телефоните на регистратурата на ДКЦ-то ", изясни Таня Евтимова, шеф на 11-то ДКЦ в София.

Проверка на NOVA сподели, че приблизително 30% от пробите в COVID-зоните се оказват позитивни. Част от тях не влизат автоматизирано в системата, тъй като не са PCR.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР