Броят на издадените в приемните на Националния осигурителен институт (НОИ)

...
Броят на издадените в приемните на Националния осигурителен институт (НОИ)
Коментари Харесай

НОИ е издал в приемните си над един милион персонални кодове за достъп до е-услуги

Броят на издадените в приемните на Националния застрахователен институт (НОИ) Персонални идентификационни кодове (ПИК) доближи един милион. Това демонстрира статистиката на институцията към края на юни тази година. След въвеждането на предпазения достъп до електронните услуги на Национален осигурителен институт през 2005 година, когато беше изпратен еднократно ПИК на всички обезпечени лица, предпочитание за приемане на подобен в териториалните поделения на институцията са изразили тъкмо 999 960 обезпечени лица.

Данните демонстрират още, че единствено през първите шест месеца на 2017 година общо 74 168 лица са посетили офисите на Национален осигурителен институт и са поискали да им бъде публикуван ПИК.

Персоналният идентификационен код на Национален осигурителен институт дава елементарен, комфортен и безвъзмезден метод за прилагане на редица електронни справочни и административни услуги на Национален осигурителен институт през интернет страницата на института. Чрез него обезпечените лица могат без да посещават офисите на институцията да получат лични информации, които са свързани с достъп до персоналните им данни. По интернет те могат да наблюдават осигурителния си статус и дали работодателят им начислява дължимите осигуровки. Ако им следва пенсиониране, потребителите могат да ревизират наличната информация за насъбрания си застрахователен стаж и приход, както и да изчислят прогнозния размер на пенсията си. В случай че са останали без работа или са в отпуск по болест или по майчинство, посредством своя ПИК лицата могат отдалечено да наблюдават дали им е отпуснато полагащото им се обезщетение и дали същото е изплатено. Освен това, имат опцията да наблюдават постъпилите данни за издадени болнични листове и кои документи за тяхното погашение са към този момент налични в Национален осигурителен институт.
С ПИК може да се подаде заявление по електронен път за осъществяване на редица административни услуги, да се зададе настоящ въпрос или да се подаде сигнал или тъжба, изискващи достъп до персонални данни, посредством контактните форми.

ПИК се издава на момента във всяко териториално отделение на Национален осигурителен институт и единствено против показване на персоналната карта на лицето.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР