Броят на избирателите, които не са определили своя вот е

...
Броят на избирателите, които не са определили своя вот е
Коментари Харесай

Последни данни: Ако изборите бяха днес ГЕРБ и БСП в жестока битка, ето кой води!

Броят на гласоподавателите, които не са определили своя избор е 29,3%, а твърдо декларират, че няма да гласоподават 37,9%. Това сочи социологическо изследване от Изследователски център „ Спектър “ с началник доктор Петко Петков.

Към днешна дата, силите на двете водещи партии измежду твърдо деклариращите, че ще гласоподават на 26 май, са на практика изравнени – Българска социалистическа партия 33,4 % и ГЕРБ 33 %. Експресното проучване е извършено в интервала 7-14 май 2019 година по поръчка на Института за съвременна политика. Националното представително изследване е по метода на полустандартизираното „ лице в лице “ изявление измежду 993 пълнолетни лица. Извадка: двустепенна гнездова, 1% на извадката подхожда на почти 61 627 души. Максимално позволен размер на статистична неточност при 50% дялове и 95% гаранционна възможност – 3,10% неопределили се, само че възнамеряващи да гласоподават, затруднява безапелационни прогнози за крайния излаз от този дуел.

Повишава се смисъла на фактори като потенциал за организационна готовност, атрактивност на акцията и показване на водещите фигури в кандидатските листи в оставащите дни до изборите. Най-вероятно изходът ще се предопредели от това коя от двете политически силище допусне повече неточности до края на акцията.

ДПС продължава своята предизборна готовност, внушавайки сигурност и непоклатимост на своите гласоподаватели. Данните от изследването сочат поддръжка от 8,7% от решилите да гласоподават, само че е най-вероятно организационната дарба на придвижването да активизира своите гласоподавателище усили техния резултат в изборния ден.

Все по-интересна става предизборната битка от становище на въпроса дали и какъв брой други политически силище завоюват посланичество в Европейския парламент, отвън сигурните Българска социалистическа партия, ГЕРБ и Движение за права и свободи.

През втората седмица на акцията динамичността в патриотично-националистическия бранш продължава. Данните сочат равнене на силите на „ Патриоти за Валери Симеонов “ и ВМРО-БНД – делът на респондентите, които ги поддържат е 4,1%. В левия бранш прави усещане възходящата линия на „ Коалиция за България “, които все още получават поддръжката на 3,5% от решилите гласоподават. В дясно „ Демократична България – Обединение “ към този момент съумява да консолидира от ден на ден фрагментирания избор за така наречен „ градска десница “ – 4,1%. Тези обединения, въпреки и в друга степен, имат реалистични шансове за триумф в евроизборите, който ще зависи в последна сметка от решението на колебаещите се към днешна дата гласоподаватели. Въпреки забележимото наличие на „ Воля “ (1,7%) и „ Атака “ в акцията, към този момент те изостават (1,3%).
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР