Броят на хората в света, убити от противопехотни мини, самоделни

...
Броят на хората в света, убити от противопехотни мини, самоделни
Коментари Харесай

Жертвите на противопехотни мини в света се увеличава

Броят на хората в света, убити от противопехотни мини, самоделни бомби и неизбухнали муниции, се е нараснал с над 10 % през 2017 година и е достигнал 2793, се споделя в отчет на Неправителствени организации, представен от ДПА.

Според годишния отчет на Международната акция за възбрана на противопехотните мини най-вече жертви са регистрирани в Афганистан, където са били осакатени или убити 2300 индивида. На последващо място е Сирия с 1906 жертви. Според организацията обаче действителният брой евентуално е доста по-голям, защото не всички случаи на гибел и пострадване са документирани, изключително в конфликтни зони.

Сред десетте страни с най-вече жертви през предходната година са също по този начин Украйна, Ирак, Пакистан, Нигерия, Мианма, Либия и Йемен.

Броят на записаните ранени от мини в света е намалял от към 6900 на 4400, само че все пак 2017 е била третата поредна година с извънредно висок брой жертви, съобщи организацията, която бе удостоена с Нобелова премия за мир преди две десетилетия.

Огромното болшинство от жертвите са цивилни. Почти половината от жертвите предходната година са били деца.

Производството и потреблението на противопехотни мини беше неразрешено с контракт от 1997 година Някои от страните с най-вече жертви обаче не са се включили към възбраната. Сред тях са Сирия, където бушува революция от над седем години, и Мианма, където силите за сигурност са подозирани, че употребяват противопехотни мини против малцинствената група рохинги.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР