Броят на хората със затлъстяване, живеещи в извънградските райони, нараства

...
Броят на хората със затлъстяване, живеещи в извънградските райони, нараства
Коментари Харесай

Затлъстяването засяга все повече хора в извънградските райони

Броят на хората със затлъстяване, живеещи в извънградските региони, нараства по-бързо от този на хората, живеещи в градовете, предадоха международните осведомителни организации.

От 1985 до 2017 година международното население е наддало 5-6 кг и това нарастване е открито основно измежду хората по селата. В града има по-лесен достъп до здравословна храна и място за спорт и това може да изяснява географската тендеция. Тя е регистрирана в научно проучване на показателя на телесна маса, което се базира на данни за 112 милиона възрастни в 200 страни и територии в продължение на 33 години.

"Резултатите опровергават общоприетото мнение, че главната причина за повишаване на затлъстяването в международен мащаб е, че от ден на ден хора живеят в градски условия. Налага се да преосмислим методите за преодоляване на този международен здравословен проблем, " сподели Маджид Езати - професор в Имперския лицей в Лондон и един от създателите на проучването, оповестено в сп. Nature.

Индексът на телесна маса (ИТМ) е интернационално приета канара, която демонстрира дали тежестта е здравословно. Той се образува като височината в сантиметри се раздели на тежестта в килограми. ИТМ от 19 до 25 се приема за здравословен.

От 1985 до 2017 година междинният ИТМ на хората в изследваните 200 страни е повишен с 2,1(2 при дамите и 2,2 при мъжете). Сред градското население обаче ИТМ на дамите се е покачил с 1,6, а при мъжете с 1,3. През проучвания интервал разликата в ИТМ на градското и селското население изчезва и даже се обръща в интерес на последното. Това може да се дължи на по-нисък приход, по-слабо обучение или сложен достъп до него, по-скъпа здравословна храна и по-малко спортни бази. Досега затлъстяването се разглеждаше в подтекста на нездравословния и затънал живот в града, само че тези констатации демонстрират, че градският живот има някои преимущества.

"Градът дава редица благоприятни условия за по-пълноценно хранене, за повече физическа интензивност и забавление, което като цяло усъвършенства здравето, " сподели Езати.

По данни на Световната здравна организация през 2016 година към 13% от възрастните хора по света (11% от мъжете и 15% от жените) страдат от затлъстяване. Друго проучване от предходната година предвижда, че с този ритъм през 2045 година съвсем ена четвърт от хората ще бъдат със затлъстяване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР