Броят на хората, поискали убежище в Япония през 2017 г.,

Броят на хората, поискали убежище в Япония през 2017 г., ...

Япония е дала убежище само на 0.1% от поискалите закрила през 2017 година.


Броят на хората, поискали убежище в Япония през 2017 г., се е увеличил с 80% до рекордните 19 628 души, но властите са одобрили едва 20, предаде агенция "Ройтерс".

Имиграцията е полемична тема в Япония, чиито жители се гордеят с културната и етническата си хомогенност, въпреки че населението застарява и работната сила намалява. Макар да е основен дарител на международни хуманитарни организации, Япония отказва да смекчи политиката си за предоставяне на убежище или да приема работници мигранти.

Броят на онези, които кандидатстват за бежански статут в последните години расте, тъй като хората се възползват от системата, допускаща кандидати с валидна виза да работят, докато се разглежда молбата им, посочи министерството на правосъдието.

В средата на януари правителството ограничи правото на работа до хората, които властите разглеждат като същински бежанци. В резултат на това средният брой на кандидатите на ден през втората половина на януари спадна с 50% в сравнение с декември, отбеляза министерството.

Една четвърт от подалите молба за убежище през 2017 г. са филипинци. Следващите по-големи групи кандидати са виетнамците и граждани на Шри Ланка. Сред 20-те души, чиито молби са били приети, има петима египтяни, петима сирийци и двама афганистанци. През 2016 г. Япония е приела 28 бежанци.

 

 

 

 

Източник: econ.bg