Броят на хората, които са били изправени пред остра продоволствена

...
Броят на хората, които са били изправени пред остра продоволствена
Коментари Харесай

ООН предупреждава за сериозна продоволствена криза в света

Броят на хората, които са били изправени пред остра продоволствена рецесия и се нуждаят от незабавна помощ, с цел да оцелеят и поддържат поминъка си, е достигнал най-високото равнище от пет години насам. За това сигнализира нов отчет на Глобалната мрежа за битка с продоволствените рецесии - интернационален алианс на Организация на обединените нации, Европейски Съюз, държавни и неправителствени организацииващи в хранителни рецесии.

Според документа, вследствие на спорове, стопански шокове, в това число тези, породени от пандемията на COVID-19, и рискови метеорологични събития през 2020 година, най-малко 155 милиона души от 55 страни/територии са били в обстановка на изострен апетит, което е нарастване с към 20 милиона по отношение на миналата година Докладът, публикуван от Организацията за издръжка и земеделие на Организация на обединените нации, прави разочароващото умозаключение, че острият апетит остава неотложен проблем за милиони хора. Това алармира за тревожна наклонност към непрекъснато повишаване на сериозната неустановеност на изхранването на популацията на планетата, която се следи от 2017 година, когато беше оповестен първият отчет.

Около 133 хиляди от общия брой на изправените пред този проблем хора са се оказали в условия на „ пагубна “ липса на снабдяване в Буркина Фасо, Южен Судан и Йемен, където се е наложило да се вземат незабавни ограничения за попречване на всеобща крах на популацията и провал на цялата икономическа система.

Поне още 28 милиона души са били „ безусловно на ръба на глада “ в условия на „ изключителна обстановка “ с липса на продоволствено застраховане. В 38 страни или територии незабавните дейности са избавили живота на хората и препитанието им и са предотвратили разпространяването на всеобщ апетит.

Силната продоволствена неустановеност продължава да бъде най-голяма в Африка. Около 98 милиона души, т.е.около две трети от сблъскалите с отсъствието на продоволствена сигурност през 2020 година живеят на Африканския континент. Проблемът обаче визира и страни в други елементи на света, в това число Йемен, Афганистан, Сирия и Хаити, които са измежду десетте страни, където предходната година бяха регистрирани най-тежките хранителни рецесии.

Сред основните фактори, които стоят зад повишаването на мащаба на казуса с глада, отчетът показва спорове, стопански разтърсвания, в доста от случаите породени от пандемията COVID-19. Те са последвани от метеорологични феномени и аномалии, които са спаднали на трето място в листата с водещи аргументи, както и рискови метеорологични събития.

" Въпреки че споровете ще останат главен фактор за питателните рецесии през 2021 година, пандемията от COVID-19  и ограниченията по ограничението ѝ, както и рисковите метеорологични събития ще продължат да изострят казуса с продоволствените рецесии по света, изключително в стопански нестабилните страни ", се споделя в отчета.
„ Конфликтът и гладът са взаимно подсилващи феномени. Длъжни сме да създадем всичко допустимо, с цел да разкъсаме този циничен кръг. Решението на проблемите с глада е основа за непоклатимост и мир ", разяснява генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР