Броят на хората, живеещи с деменция, ще се увеличи до

...
Броят на хората, живеещи с деменция, ще се увеличи до
Коментари Харесай

СЗО: Хората с деменция ще станат 139 милиона до 2050 г.

Броят на хората, живеещи с деменция, ще се усили до 2030 година от сегашните 55 млн. на 78 млн., а до 2050 година - на 139 млн. Това е прогнозата на Световната здравна организация (СЗО), оповестена в Женева.

" СЗО пресмята, че повече от 55 милиона души (включително 8,1% от дамите и 5,4% от мъжете на възраст над 65 години) живеят с деменция. Този брой се чака да се усили до 78 милиона до 2030 година и до 139 милиона до 2050 година ", означи СЗО.

Авторите на отчета обръщат внимание на обстоятелството, че увреждането, обвързвано с това заболяване, изисква финансови разноски. През 2019 година общите разноски за поддържане на здравето и грижите за хора с деменция в света се пресмятат на 1,3 трилиона $. Тази сума, съгласно прогнозите на СЗО, ще нарасне до 1,7 трилиона $ до 2030 година и до 2,8 трилиона $ до 2050 година

„ Деменцията лишава милиони хора от памет, самостоятелност и достолепие, само че също по този начин лишава от нас тези, които познаваме и обичаме “, съобщи генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус по отношение на публикуването на отчета.

Той прикани международната общественост да „ предприеме съгласувани дейности, с цел да даде опция на всички хора с деменция да живеят с поддръжката и достолепието, които заслужават “. В отчета се споделя, че има „ незабавна потребност от увеличена поддръжка на национално равнище “ както за живеещите със болестта, по този начин и за тези, които се грижат за тях.

Деменцията е синдром, който утежнява паметта, мисленето, държанието и способността за осъществяване на ежедневни действия. Засяга най-вече възрастните хора, само че не е обикновено положение на стареене, обясниха от СЗО. Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция, която съставлява 60-70% от всички случаи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР