Броят на хората, бягащи от войни, преследване и конфликти, е

...
Броят на хората, бягащи от войни, преследване и конфликти, е
Коментари Харесай

В търсене на дом: 70 млн са бежанците по света

Броят на хората, бягащи от войни, гонене и спорове, е достигнал 70,8 милиона през 2018 година Това демонстрира годишният отчет " Глобални трендове " 2018 на Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците. Броят им е два пъти повече отпреди 20 години. Спрямо 2017 година пък бежанците са се нараснали с 2,3 милиона.

По данни на отчета през предходната година максимален брой нови молби за протекция са подадени от жители на Венецуела - общо 341 800. От 2015 година насам близо 4 милиона венецуелци са напуснали страната си. Смята се, че това е една от най-големите модерни рецесии, свързани с разселване на хора по света. Въпреки че множеството от хората се нуждаят от интернационална протекция, все още единствено към половин милион са подали молба за протекция.

Според Върховния комисар на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди цифрите удостоверяват дълготрайната наклонност на повишаване броя на хората, бягащи от войни, спорове и гонене.

Бежанците биха се върнали вкъщи, в случай че можеха
70,8 милиона души е най-големият брой на разселени хора по света, който Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците е записала в миналото. Тази цифра включва три съществени групи. Първата са бежанците - хората, принудени да изоставен страната си заради спорове, войни или преследвания. По данни на Организация на обединените нации през 2018 година броят на бежанците е достигнал 25,9 милиона в международен мащаб, което е с 500 000 повече в сравнение с през 2017 година

Втората група включва хората, които търсят интернационална протекция - хора отвън своята страна на генезис, които към момента чакат мнение по молбите си за статут на емигрант. Към края на 2018 година те са 3,5 милиона в международен мащаб.

Третата и най-голяма група (41,3 млн. души) са хора, разселени в други региони в границите на тяхната лична страна - вътрешно разселени хора.

През предходната година едвам 92 400 бежанци са били презаселени - това е по-малко от 7% от броя на чакащите за презаселване. Около 593 800 бежанци са съумели да се завърнат вкъщи, а 62 600 са били натурализирани.

8 обстоятелството за бежанците през 2018 година:

Всеки втори емигрант е бил дете, като 111 000 от тях са били без своите фамилии.
Уганда е отчела 2 800 деца бежанци на възраст пет или по-малко години, които са сами или отделени от фамилиите си.
60% от бежанците живеят в дребен или огромен град, в сравнение с в селски регион или лагер.
Страните с висок приход одобряват приблизително по 2,7 бежанци на 1000 души население; страните със междинен и невисок приход одобряват приблизително по 5,8; най-бедните страни одобряват 1/3 от всички бежанци по света.
Около 80% от бежанците живеят в прилежащи на техните страни.
Близо 4 от всеки 5 бежанци са в обстановка на разселване, която е траяла най-малко пет години. Един от всеки пет е бил в обстановка на разселване, траяла 20 или повече години.
През 2018 година най-вече нови молби за протекция са подадени от венецуелци (341 800).
В момента броят на бежанците е 1 на 108; преди 10 години е бил 1 на 160. news.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР