Броят на хората, бягащи от войни, преследване и конфликти, е

...
Броят на хората, бягащи от войни, преследване и конфликти, е
Коментари Харесай

70,8 млн. души са прогонени от войните през 2018 година

Броят на хората, бягащи от войни, гонене и спорове, е достигнал 70,8 милиона през 2018 година демонстрира годишния отчет „ Глобални трендове “ 2018 на Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците . Броят им е два пъти повече от равнището отпреди 20 години, с 2,3 милиона повече отпреди една година и подхожда на население по брой сред това на Тайланд и Турция.
През 2018 година максимален брой нови молби за протекция са подадени от жители на Венецуела – 341 800.
Цифрата 70,8 милиона е приблизителна, защото рецесията във Венецуела към момента е единствено отчасти отразена в нея. Общо към 4 милиона жители на Венецуела са напуснали страната си от 2015 година насам, съгласно информация на страните, които ги одобряват. Това е една от най-големите модерни рецесии, свързани с разселване на хора по света. Въпреки че болшинството от хората се нуждаят от интернационална протекция, все още единствено към половин милион са подали молба за протекция.
" Това, което демонстрират тези числа, е удостоверение на дълготрайната наклонност на повишаване броя на хората, бягащи от войни, спорове и гонене. Макар че езикът, който се употребява във връзка с бежанците и мигрантите постоянно води до различия и разделяне. Въпреки това ние сме очевидци и на образци на благотворителност и взаимност, изключително от общности, които са приели огромен брой бежанци. Отчитаме също по този начин и включването нови настоящи лица, като представители на частния бизнес и обособени хора, което е в тясна връзка с Глобалния пакт за бежанците ", декларира Върховният комисар на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди.
Това е най-големият брой на разселени хора по света, който Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците е записала в миналото.
Цифрата 70,8 милиона от отчета „ Глобални трендове “ включва три съществени групи. Първата са бежанците – хората, принудени да изоставен страната си заради спорове, войни или преследвания. През 2018 година броят на бежанците доближи 25,9 милиона в международен мащаб, което е с 500 000 повече в сравнение с през 2017 година.
Втората група включва хората, търсещи интернационална протекция – хора отвън своята страна на генезис, които към момента чакат мнение по молбите си за статут на емигрант. Към края на 2018 година те са 3,5 милиона в международен мащаб.
Третата и най-голяма група, 41,3 млн. души, са хора, разселени в други региони в границите на тяхната лична страна – вътрешно разселени хора.
За бежанците най-хубавото решение е да се върнат вкъщи непринудено, в сигурност и с достолепие. Други решения включват интеграция в приемащата общественост или презаселване в трета страна. Въпреки това, през 2018 година единствено 92400 бежанци са били презаселени, което е по-малко от 7% от броя на чакащите за презаселване. Около 593 800 бежанци са съумели да се завърнат вкъщи, а 62 600 са били натурализирани.
" При всяка бежанска обстановка, където и да е, колкото и дълго да продължава, трайният акцент би трябвало да се слага върху намирането на решения и премахването на пречките пред завръщането на хората вкъщи. Това е комплицирана задача, с която ВКБООН е непрекъснато зает и която изисква всички страни да се обединят за общото богатство. Това е едно от огромните провокации на нашето време. ", сподели Гранди.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР