Броят на футболистите със симптоми на депресия се е удвоил,

...
Броят на футболистите със симптоми на депресия се е удвоил,
Коментари Харесай

Пандемията увеличи двойно депресията сред футболистите

Броят на футболистите със признаци на меланхолия се е удвоил, откогато спортът бе спрян поради пандемията на COVID-19. Изследване на асоциацията на професионалните футболисти (FIFPro) демонстрира, че доста са се нараснали и случаите на признаци на тревога във футбола. В изследването, направено сред 22 март и 14 април, вземат участие 1602 професионални футболисти в мъжкия и женския футбол.

22% от 468 дами и 13% от 1134 мъже са посочили признаци, които съответстват с диагноза " меланхолия ". 18% от дамите и 16% от мъжете имат признаци на безпокойствие . Анкетирани са футболисти от 16 страни, в които има съществени ограничения поради пандемията, в това число и целесъобразно стоене у дома. 

Покачването е доста спрямо последното сходно проучване, направено от FIFPro през декември и януари, когато футбол към момента се играеше. Тогава вземат участие единствено 307 играчи, като 11% от дамите и 6% от мъжете демонстрират признаци на меланхолия. 

Според FIFPro една от главните аргументи за увеличението на броя на случаите е, че футболисти се тормозят за бъдещето си. Въпреки че играчите на топ равнище са финансово обезпечени, всеобщо договорите на футболисти в долни дивизии или в по-малки шампионати са за по-малко от 2 години, а

 

огромна част от играчите изпитват същите финансови усложнения като хората в други области. 

 

Икономическата неустановеност частично изяснява растежа на депресията, само че съгласно " Гардиън " има и други фактори. Средната възраст на мъжете, взели участие в допитването, е 26 година, а при дамите - 23 година Голяма част от футболистите живеят сами в непознати страни и не са покрай фамилиите си.

" Изведнъж млади мъже и дами би трябвало да се оправят със обществена изолираност, със прекъсване на работа и със подозрения за бъдещето. Някои може да не са добре готови да се оправят с тези промени и ги окуражаваме да потърсят помощ от човек, на който имат вяра, или от експерт по психическа помощ ", съобщи шефът на здравната комисия към FIFPro доктор Венсан Гутебарж. 

Над 75% от играчите казват, че имат достъп до нужните запаси за помощ за психическото здраве, а FIFPro ще създаде и план за грижа към тях. Притесненията измежду футболистите не са по-големи спрямо тези при другите хора. Изследването, направено от медицинския център към Амстердамския университет, е " отражение на проблемите в обществото " и съгласно асоциацията демонстрира, че рецесията се отразява по същия метод на футболистите, както и на останалите.

" Резултатите акцентират какъв брой значимо е всички във футбола да работят дружно в тези несигурни времена и да вземат групово решение по какъв начин да се поддържа стабилността и да се понижи напрежението върху всички в промишлеността, в това число и играчите ", съобщи генералният секретар на FIFPro Йонас Баер-Хофман.

Той въпреки всичко посочи, че не желае да употребява проучването като

 

мотив за преждевременно възобновяване на сезона.

 

Според него футболът би трябвало да бъде възобновен единствено в конюнктура, в която играчите се усещат в сигурност. 

" Отлагането на шампионатите, анулацията на тренировките и изолацията на играчите - това идва с психическа цена. Футболистите имат прецизен дневен, седмичен и годишен режим. По кое време да спят, по кое време да ядат и да упражняват - всичко е несъмнено по стратегия, а в този момент има явни промени. Ежедневната връзка в отборна конюнктура също е доста значима ", съобщи пред CNN доктор Крейг Дънкан, който оказва помощ на асоциацията на професионалните футболисти в Австралия. 

Той е направил подготвителна стратегия за играчи, които са в цялостна изолираност, и ги следи през особено приложение. " Това е доста сложна обстановка. Единственото, което може да се направи, е да се фокусираме върху това, което можем да направляваме ", добавя Дънкан. 

Д-р Питър Олусога от университета " Шефилд Халам " предизвестява футболистите да не мислят за бъдещето и за края на изключителното състояние, тъй като това може единствено да добави към безпокойството.

" Има естествена податливост да се фокусираме върху бъдещето, върху това какво следва, а когато се случи нещо невиждано, тази податливост става още по-голяма. Ще има доста мисли по какъв начин в този момент обстановката не е такава, с каквато са привикнали. Дали ще могат да упражняват добре? Дали ще останат във форма и ще са стимулирани? Това са естествени терзания, само че още веднъж е мислене за бъдещето, а не за сегашното. В спорта би трябвало да имаш цели, неща, които искаш да постигнеш, само че в този момент

 

би трябвало да останат фокусирани върху сегашния миг.

 

Спортистите могат да употребяват обстановката като опция да работят за изчистване на слабостите си и за възстановяване на уменията ", счита Олусога.

Мениджърът на отбора от Висшата лига " Брайтън " - Греъм Потър, призна, че част от играчите му имат проблеми със съня поради обстановката.

Уилям Роуз, треньор по физическа подготовка на третодивизионния " Уимбълдън ", пък изясни, че се пробва да се грижи и за психическото положение на играчите:  " Когато ти кажат, че би трябвало да стоиш затворен 14 дни, а ти си състезател, който тича по 30 км на седмица, внезапно става много мъчно. Трябва да работим за поддържане на физическата форма, с цел да са подготвени да играят още веднъж, само че и да ги подтикваме душевен, с цел да сме сигурни, че няма да полудеят. "

 
Дори Неймар страда от безпокойство 
Звездата на " Пари Сен Жермен " Неймар съобщи, че страда от безпокойствие поради прекъсването на футбола. Най-скъпият футболист в историята изясни, че му липсва и това да бъде измежду съотборниците си.

" Да не знам по кое време ще мога да играя още веднъж ме прави разтревожен. Наистина ми липсва да играя, липсва ми и да съм в клубна конюнктура дружно със съотборниците ми в ПСЖ. Наистина ми липсва футболът. Сигурен съм, че почитателите също желаят да ни видят назад на терена допустимо най-скоро. Надявам се скоро да има решение ", съобщи Неймар в официалния си уебсайт единствено ден преди шампионатът в Лига 1 публично да бъде преустановен.

Бразилецът е в първокласна вила в Мангаратиба, град, покрай Рио де Жанейро, като поддържа форма с треньора по физическа подготовка Рикардо Роса и с халфа на " Палмейрас " Лукас Лима. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР