Броят на фалитите в Швеция стигна до най-високи нива за

...
Броят на фалитите в Швеция стигна до най-високи нива за
Коментари Харесай

До бум на фалити на строители доведе сривът на жилищния пазар в Швеция

Броят на банкрутите в Швеция стигна до най-високи равнища за последното десетилетие този януари, откакто строителните компании са сложени пред съществени тествания поради продължаващия срив на жилищния пазар. Броят на фирмите стигнали до фалит се е нараснал до 47%, по отношение на година по-рано през януари, до 622, по данни на организацията за кредитни информации UC, представени от Bloomberg. Данните отразяват резултатите от най-лошия спад на цените на жилищата в Швеция от три десетилетия, който способства за повишаване на незавършените градежи, като 130 строители са подали молба за банкрут единствено през предишния месец.
Друга статистика на Creditsafe сподели в сряда, че три от петте най-големи компании, които са банкрутирали през януари, са в строителната промишленост.
Шведският жилищен пазар се трансформира в емблематичен за развиването, което се разиграва в целия свят, защото лихвените проценти се покачват и семействата са притиснати от възходящите разноски. Цените на жилищата паднаха с 16% от пика си в първото тримесечие на предходната година и икономистите чакат спадът да продължи, заличавайки големите облаги по време на пандемията от Covid-19.
Тенденцията се чака да докара до трагичен спад на новите жилищни здания, като Националният съвет по жилищното строителство на Швеция пресмята, че жилищата ще намалеят с 44% тази година до 33 000. Жилищната промишленост е основен шеф, с повече от 350 000 служащи от общо 5.1 млн. работещи в страната, съгласно формалната статистика.
Спадът в строителството евентуално ще натовари в допълнение икономическата интензивност, която се чака да продължи да понижава тази година след стесняване през четвъртото тримесечие на 2022 година, засилвайки алтернативата за централната банка на страната, защото тя се стреми да ръководи инфлацията, без да нанася несъразмерни вреди на стопанската система.
Междувременно се чака Riksbank - шведската централна банка да увеличи главния си лихвен % с половин процентен пункт на среща идната седмица и да продължи да усилва разноските по заеми с по-бавни темпове през април. Притесненията по отношение на плануваната криза към този момент бяха значително отхвърлени от централната банка, като чиновниците останаха фокусирани върху задачата си да върнат инфлацията до задачата от 2%.
" През есента наблюдавахме банкрути при потребителско-ориентирани бизнеси като търговци, хотели и заведения за хранене ", уточни икономистът на UC Джона Блом. " Сега ние следим, най-голямо повишаване на банкрутите се случва в браншове, които са най-близко свързани с промишлеността и дълготрайните вложения ", прибавя тя.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР