Броят на джихадистките атаки в Европа през 2017 г. е

...
Броят на джихадистките атаки в Европа през 2017 г. е
Коментари Харесай

Европол: Джихадистките атаки все по-често са дело на местни жители

Броят на джихадистките офанзиви в Европа през 2017 година е бил над два пъти по-голям спрямо 2016 година За сметка на това нападенията са предизвикали близо два пъти по-малко жертви, заяви европейската полицейска работа Европол, представена от организациите " Франс прес " и " Ройтерс ".

Миналата година в Европа са били регистрирани 33 офанзиви, избрани като терористични. В тази статистика Европол включва както осъществените, по този начин и провалените офанзиви и осуетените набези.

При 10 терористични офанзиви в Европа през 2017 година са починали 62 души. За съпоставяне през 2016 година на континента са били осъществени 13 терористични набези. 10 от тях обаче са предизвикали гибелта на общо 135 индивида.

" Броят на джихадистките терористични офанзиви набъбна през 2017 година, само че редом с това тяхното равнище на подготовка и на осъществяване стана по-малко комплицирано ", установи Европол. Агенцията предизвестява за заплаха от сходни набези, за които отговорност поема групировката " Ислямска страна ", и като образец показва врязването на коли в пешеходци или наръгването с нож на инцидентни минувачи. Миналата година при две такива офанзиви в Лондон починаха общо 13 и бяха ранени 98 души.

Извършителите на джихадистките набези, осъществени в Европа предходната година, са били главно локални поданици. Това значи, че те са се радикализирали в страната на престояване, без да са пътували в чужбина, с цел да се причислят към терористична формация, показва Европол.

" Ислямска страна ", " Ал Кайда " и други джихадистки групи не престават да са огромна опасност и имат желание и потенциал да правят терористични офанзиви на Запад, предизвестява отчетът.

От единствено себе си се подразбира, че поддръжката за страните членки в битката с тероризма си остава безспорен приоритет за Европол, съобщи новият шеф на организацията Катрин де Бол./ БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР