Броят на човешките сперматозоиди е намалял с повече от 50%

...
Броят на човешките сперматозоиди е намалял с повече от 50%
Коментари Харесай

Международно проучване: Броят на сперматозоидите е намалял с 50%

Броят на човешките сперматозоиди е намалял с повече от 50% в международен мащаб за към половин век. Това демонстрира едно от последните медицински изследвания по тематиката.

Ако констатациите бъдат доказани и спадът продължи, това може да има значими последствия за човешката репродукция. Изследователите настояват, че това е предвестител за сериозното утежняване на мъжкото здраве като цяло, защото качеството на спермата е значим маркер за това.

" Мисля, че една от главните функционалности на всеки тип е възпроизводството. Откритието ни е значимо, тъй като алармира, че размножаването ни е в крах “, сподели доктор Майкъл Айзенберг, уролог от Медицинския факултет към Станфордския университет, осведоми btvnovinite.bg.

Той добавя, че съществува мощна връзка сред репродуктивните благоприятни условия на мъжа и цялостното му здраве.

Други специалисти настояват обаче, че са скептични към тези умозаключение. Въпреки това признават, че анализът е добре изработен и нямат забележки по методиката на проучването.

" Начинът, по който се прави разбора на спермата, се промени през десетилетията. Подобри се, стандартизира се, само че все пак не можем да твърдим, че е съвършен “, сподели доктор Александър Пастучак, хирург и помощник в Медицинския факултет към Университета на Юта в Солт Лейк Сити.

Според него има няколко изследвания в Скандинавските страни, които демонстрират противоположната наклонност – броят на сперматозоидите се увелича с времето, а не понижава.

Най-новият разбор актуализира няколко предишни изследвания и за първи път включва данни от Централна и Южна Америка, Азия и Африка. В проучването са включени данни от 53 страни. Докладът е оповестен в списание Human Reproduction Update.

Международен екип от учени анализирали близо 3000 предходни изследвания, които са свързани с проучването на броя на сперматозоидите. След отсяването на част от пробите по избрани критерии, те свели проучванията до 38 и извлекли данни, които са въведени в типов модел.

Така те открили, че броят на сперматозоидите спада с малко повече от 1% годишно сред 1973 година и 2018 година Проучването заключава, че в международен мащаб междинният брой на сперматозоидите е понижен с 52% за 45 години.

Когато учените ограничиха разбора си до избрани години, те откриха, че този спад се форсира – от приблизително 1,16% на година след 1973 година до 2,64% на година след 2020 година

" Наистина е притеснително, че в действителност спадът се форсира “, споделя създателят на проучването доктор Хагай Левин, епидемиолог и откривател в Училището по публично здраве и социална медицина на Браун.

На популационно равнище междинният брой на сперматозоидите е понижен от 104 милиона на 49 милиона на милилитър от 1973 година до 2019 година Счита се, че обикновено сперматозоиди би трябвало да са над 40 милиона на милилитър, с цел да се обезпечи потомство.

Причините за спада са незнайни. Авторите на проучването споделят, че не разполагат с задоволително данни от другите райони, с цел да могат да кажат дали някои страни имат по-нисък междинен брой сперматозоиди от други, както и дали броят на сперматозоидите понижава по-бързо в избрани области.

Все отново се допуска, че увреждането евентуално стартира още в майчината вътрешност. Мъжете имат по-нисък брой сперматозоиди, тъй като дамите са изложени на стрес, част от тях пушат, а като цяло в организма на модерните хора попадат и голям брой рискови химикали.

Д-р Хагай Левин обаче счита, че ненапълно и самите мъже са си отговорни, тъй като живеят нездравословно - затлъстяват, не се движат задоволително и употребяват най-вече полуфабрикати. Дали хипотезата му ще се окаже вярна, занапред ще стане ясно. Изследванията не престават.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР