Броят на болничните в България е над средния за Европа.

...
Броят на болничните в България е над средния за Европа.
Коментари Харесай

Броят на взетите болнични у нас е над средния за Европа

Броят на болничните в България е над междинния за Европа. Недостатъчната здравна предварителна защита на служащите в предприятията у нас е една от аргументите за това, регистрират от Асоциацията на индустриалния капитал в България. От там упорстват профилактиката, само че с съвременни способи, да е приоритет за бизнеса и страната.

Негативната демографска наклонност - българите да са най-намаляващата нация в Европейски Съюз съществено се отразява на пазара на труда у нас. Честите болнични са спомагателна тежест за стопанската система.
Инж. Васил Велев, ръководител на УС на Асоциацията на индустриалния капитал: За цялата страна приблизително над 8 дни всеки работещ отсъства годишно, а за промишлеността този % е над 10. Част от него се корени в мнимите, подправени заболели, само че част от него е поради неприятната предварителна защита.
Според промишлеността решението е в навременната профилактика. Затова от Асоциацията са вложили в център за предварителна защита на здравето. Медиците в него са подготвени в Австрия и Германия и ползват европейски практики.
Д-р Петя Гьорева, шеф на Център за предварителна защита на здравето: С чук - неврологичен и слушалка, няма по какъв начин да хващаме ранните отклонения. Чрез въвеждането на тези скринингови подходи да разкриваме болести в най-ранен етап и да сме оптимално потребни, с цел да запазим работоспособността на нашите работещи дълго време.
За две години през центъра са минали над 14 000 чиновници. Най-чести са сърдечно-съдовите диагнози.
Доц. доктор Кирил Карамфилов: Захарен диабет, хипертония, заболявания на опорно двигателния уред. Колкото по-рано хванем болестта, с толкоз по-малко средства, с толкоз по-малко старания реализираме много по-добър резултат.
Предстои откриването на център за предварителна защита и на територията на Пловдив. От промишлеността обаче считат, че такива звена са нужни във всеки огромен град.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР