Броят на безстопанствените животни, скитащи по улиците в Пловдив за

...
Броят на безстопанствените животни, скитащи по улиците в Пловдив за
Коментари Харесай

Пловдив се превръща в град на котките, бездомните кучета – все по-малко

Броят на безстопанствените животни, скитащи по улиците в Пловдив за миналата година е общо 4 654. Това сочат данните от последното броене на бездомните четириноги под тепетата, разяснява пред TrafficNews Йорданка Цонева от дирекция „ Екология и ръководство на отпадъците ”.
Прочетете още
Преброяването за поредна година се е направило от състезателен клуб по насочване " Пловдив ", като включва оценка на популацията, по методика, одобрена от Кмета на Община Пловдив и предложена в Националната Програма за преодоляване популацията на безстопанствените кучета.

4349 са преброените бездомни котки, а кучетата са 305 на брой. По административни районни, преброените кучета в „ Източен ” са най-вече 145 на брой. След него се подрежда регион „ Северен ” с 63 кучета, регион „ Южен ” с 39 кучета,в  район „ Западен ” са хванати 24, а минимум са били преброени в „ Централен ”, като са 16 на брой.

211 от тях са били едри и междинни породи, а 94 от тях- дребни. Мъжките са били 174 на брой, а женските четириноги- 131. От общият брой на кучетата, маркирани са били 189.

Първото броене на територията на града ни е било през 2009 година, като тогава са били 686. Най-много хванати кучета в Пловдив е имало през 2015 година, когато броя им е била 785.

През тази година се регистрира спад, защото през 2021 година, броят на безпризорните кучета в Пловдив е бил 452. През 2020 броят им е бил 381, а през 2019 – 515.

От отдел „ Екология ” на Община Пловдив разясниха пред медията ни, че всяка година преброяването се прави на пролет или на есен.

„ Не е добра концепция преброяването да се прави през зимата, защото огромна част от животните се покриват тогава, поради ниските температури. През летния сезон пък се крият от жегата. От месец март до юни или от септември до ноември са най-подходящите интервали за броене ”, разяснява Йорданка Цонева.

Броят на приютените четириноги в пловдивския общински приют за безстопанствени животни „ Приятели вечно ” към този миг е 90. Над 166 пък е броят на кученцата, които са били осиновени.

Oт приюта молят към жителите за по-адекватно отношение към животните, защото повода поради която има толкоз доста бездомни животни по улиците, е безотговорното отношение на хората към тях.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР