Броят на безработните във втората седмица на извънредното положение продължава

...
Броят на безработните във втората седмица на извънредното положение продължава
Коментари Харесай

За седмица 7235 българи са останали без работа заради COVID-19

Броят на безработните във втората седмица на изключителното състояние продължава да пораства.

© Цветелина Белутова През втората седмица на изключителното състояние (23-27 март) броят на новорегистрираните безработни е 12 661 лица. Тези от тях, които са декларирали, че са останали без работа в следствие от резултатите от ковид са 7235 души. Това демонстрират данни на Агенцията по заетостта (АЗ), предоставени на " Капитал ". За същото време броят на почналите работа е съвсем 2000 души.

Спрямо същия интервал на февруари броят на записаните хора без работа нараства със 7.2%. На 28 февруари 2020 година те са били 202 500, а на 30 март по предварителни данни те са 217 000, регистрират още от организацията. Броят на безработните обаче евентуално е даже още по-голям, защото е допустимо част от тях към момента да не са се записали в бюрата по труда.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Седмица по-рано, в интервала 16-20 март, в бюрата по труда новорегистрирните бяха 6894. Тогава от Агенцията по заетостта обясниха, че в тези информации влизат и завърнали се от чужбина хора. В същото време работа на първичния пазар са почнали 3 221 безработни.

Последните данни демонстрират, че безработицата у нас към този момент е към 6%. Според финансовия министър Владислав Горанов упованията са зa ръcт c oкoлo двa пунктa. По думите му става въпрос за предварителни оценки, като вcичкo зaвиcи oт тoвa кoлкo дългo щe прoдължaт oгрaничeниятa, cвързaни c кризaтa.

Разминаване

От началото на наложената карантина все още останалите хора без работа в следствие от рецесията са 9900 съгласно общественият министър Деница Сачева, като не сатава ясно за какво данните й се разминават с тези на Агенцията по заетостта. " Окoлo 4000 ca cи нaмeрили рaбoтa - в oнлaйн търгoвия, дocтaвки, хрaнитeлни вeриги ", разяснява тя пред Българска национална телевизия.

" В Aгeнциятa пo зaeтocттa пoчти вcичкo мoжe дa ce прaви oнлaйн. За вcичкo, кoeтo трябвa дa ce дaдe, cмe oтлoжили кaтo cрoкoвeтe, тaкa чe дa мoгaт дa ce зaдвижaт прoцeдуритe бeз тeзи дoкумeнти ", сподели още общественият министър.

Масови съкращения

От началото на изключителното състояние (13 март) редица компании се принудиха да се разделят с част от чиновниците и служащите си. Последно през вчерашния ден компанията за авточасти " Костал " краткотрайно спря работа и пусна хората си в отпуск. Преди това на сходен ход се взеха решение и от " Язаки ", " Линамар България ", " Монтюпе " в Русе и други От 29 март към 2000 души от военния цех " Арсена " също са освбодени. Единственият производител на течна стомана в България - " Стомана индъстри " - Перник също разгласи, че стартира съкращения на служащи

След серия от кавги и изключително съвещание на тристранния съвет през уикенда, при започване на тази седмица Министерския съвет утвърди окончателния вид на постановлението, с което се дефинира схемата за подкрепяне на работодателите с 60% от брутната заплата на чиновниците. Документите по нея към този момент се одобряват в Агенцията по заетостта, само че измежду работодателите има песимизъм, че мярката ще сработи и ще се запазят работните места.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР