Броят на белоглавите лешояди по долината на река Арда продължава

...
Броят на белоглавите лешояди по долината на река Арда продължава
Коментари Харесай

Рекорден брой белоглави лешояди в Източните Родопи

Броят на белоглавите лешояди по долината на река Арда продължава да пораства - 245 лешояда от разнообразни възрасти бяха преброени в Източните Родопи по време на обичайния мониторинг на нощувките на белоглавите лешояди на Балканите, оповестяват от Българското сдружение за отбрана на птиците.

В гръцката част на планината са регистрирани 60 птици - по този начин за Родопите стават общо 305 птици. Това е най-големият брой лешояди, които са открити да нощуват в Източни Родопи до този миг от 2005 година насам, когато стартира тази скица за наблюдаване на типа, показват още от организацията.

През предходната година са били регистрирани 147 лешояда, поради неприятни метеорологични условия, което в последна сметка е довело и до по-ниската бройка на откритите птици. Преброяването обичайно се прави при започване на зимата, когато стартира размножителният интервал на лешоядите. Целта е да се дефинира числеността на популацията на белоглавите лешояди на Балканите, тяхната възрастова конструкция, предгнездовото разпространяване и да се разпознават евентуални закани в местата за гнездене и отмора.

В България годишният мониторинг обгръща и местата за реинтродукция на белоглави лешояди, където ФПС " Зелени Балкани ", " Фонд за дивата флора и фауна " и Дружеството за отбрана на хищните птици работят за връщането на типа. В Котел, Кресна, Враца и Сините камъни са открити общо 188 птици. В преброяването в Родопите са взели участие 18 специалисти и доброволци на Българско дружество за защита на птиците и Фондация " По-диви Родопи " oт българската страна, и 14 души от гръцката страна. Сред другите следени забавни типове са сокол друмник, скален орел, морски орел, северен мишелов, скалолазка.

Традиционното броене на нощувките на белоглавите лешояди на Балканския полуостров се организира от 2005 година и това е шестнадесетото подред броене. Организатор и координатор е Българско дружество за защита на птиците в партньорството с природозащитни организации от България, Гърция, Сърбия и Северна Македония.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР