Броят на бежанците от зоните на военни конфликти през 2017

...
Броят на бежанците от зоните на военни конфликти през 2017
Коментари Харесай

ООН: 68,5 млн. са бежанците през 2017

Броят на бежанците от зоните на военни спорове през 2017 година е сложил нов връх - 68,5 млн. души са напуснали домовете си наложително. Около половината от тях са деца, оповестява Организация на обединените нации.

Кризата в Демократична република Конго, войната в Южен Судан, бягството на хиляди рохинги от Мианмар към Бангладеш  изстрелват нагоре статистиката за 2017 съгласно годишния отчет на Върховния комисариат за бежанците към Организация на обединените нации.

2017 година отбелязва взрив с 3,1 млн. повече бежанци, който надалеч надвишава върха на 2016 година (увеличението тогава беше с 300 000).

Расте броят на бежанците в други страни, до момента в който вътрешната миграция леко понижава. Според статистиката 1 на 110 души в света бяга от боен спор.

„ Ние сме в решителен миг, когато съответният отговор на насилственото разселване по света изисква нов и по-всеобхватен метод, с цел да се подсигурява, че страните и общностите към този момент няма да останат сами в тези обстановки ", разяснява Върховният комисар за бежанците Филипо Гранди.

Според Комисариата бягащите от спорове и гонене към други страни са 25,4 млн. – това е най-големият растеж, регистриран в границите на 1 година. 40 млн. души са се преселили наложително в други региони на страните си. 

Сирия остава страната с най-голям брой вътрешни мигранти, следвана от Колумбия, Демократична република Конго и Афганистан.

Малко над 25% са палестинските бежанци. Останалите идват главно от 5 страни в спор: Сирия, Афганистан, Южен Судан, Мианмар и Сомалия.

Най-много са бежанците в Турция. Ливан обаче оглавява статистиката по брой на бежанците на глава от популацията.

Докладът демонстрира, че възприемането на насилственото изселване е " в очевидно несъгласие с действителността ". Той осъжда " известното разбиране, че изселниците по света са най-вече към страни от северното полукълбо ". Статистиката сочи тъкмо противоположното - 85% от бежанците се живеят в разрастващите се страни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР