Броят на бежанците и вътрешно преселените по света е достигнал

...
Броят на бежанците и вътрешно преселените по света е достигнал
Коментари Харесай

ООН: Рекорден брой бежанци и разселени през 2017 г.

Броят на бежанците и вътрешно преселените по света е достигнал предходната година рекордните 68,5 милиона, половината от които деца, заяви през днешния ден Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН), съобщи Българска телеграфна агенция.

Кризата в Демократична република Конго, войната в Южен Судан и бягството на стотици хиляди рохинги от Мианма към Бангладеш са довели до рекордно ниво на насилствените изселвания през 2017 година, се споделя в годишния отчет на ВКБООН, представен от Франс прес и ДПА.

Един на всеки 110 души по света в този момент е емигрант или вътрешно разселен.

Статистиката демонстрира, че през 2017 година броят на бежанците е повишен с 3,1 милиона души по отношение на 2016 година За съпоставяне през 2016 година нарастването по отношение на миналата година е било с малко над 300 000 души.

25,4 милиона от общо 68,5 милиона бежанци са избягали от спорове или гонене.

70 на 100 от бежанците са избягали от спорове единствено в 5 страни - Афганистан, Мианма, Сирия, Сомалия и Южен Судан. Това значи, че потокът на бежанците може да се забави доста, в случай че бъде открито решение на някоя от тези рецесии, акцентира висшият комисар на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди. В същото време той означи, че в нито една от тези страни не се вижда сходен напредък.

Около 85 на 100 от бежанците по света са потърсили леговище в страни с ниски или междинни приходи, обърна внимание Гранди на конференция в Женева.

Най-много бежанци са приели предходната година Турция, Пакистан, Уганда, Ливан и Иран, следвани от Германия.

„ Намираме се в решителен миг, в който подобаващият отговор на насилственото изселване по целия свят ще изисква нов и по-глобален метод, с цел да може страните и общностите да не бъдат оставяни да се оправят сами с сходни обстановки “, акцентира Гранди.

Броят на вътрешно разселените в страни по света е достигнал предходната година 40 милиона - напълно лек спад. Най-голям е броят им в Сирия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР