Броят на банкнотите от $100 в обращание надхвърля този на

...
Броят на банкнотите от $100 в обращание надхвърля този на
Коментари Харесай

Броят на банкнотите от $100 надхвърли тези с номинал $1

Броят на банкнотите от $100 в обращание надвишава този на $1, демонстрират данни на Федералния запас от 2017 година, а броят им продължава да се усилва. Това обърква специалистите и още веднъж повдига дебата за потребността от толкоз огромни банкноти, изключително на фона на прекъсването на тази от €500, написа The New York Times.

Преди десетилетие броят на банкнотите от $100 изоставаше от този на $1 и $20. Но след края на финансовата рецесия той се удвоява, сочат данни на Федералния запас.

" Ръстът може да е подхранен от международния боязън от негативни лихви в Европа или Япония, или семействата пазят спестяванията си в $100, обезпокоени от нова финансова рецесия. А може и да е задвижван от търсене от подземната стопанска система ", показва Торстен Слок, основен интернационален икономист в Deutsche Bank.

Банкнотата, на която е подложен ликът на Бенджамин Франклин, е най-голямата в Съединени американски щати, откакто през 1969 година $500, $1 000 и $5 000 бяха спрени поради слаба приложимост. През 2017 година Федералният запас разгласява проучване, съгласно което американецът носи приблизително по $60 кеш. А 30% не употребяват изобщо кеш със седмици.

Според проучване от 2018 година 80% от банкнотите с номинална стойност $100 въобще не се намират в Съединените американски щати. Част от това се дължи и на решението на някои стопански системи да заместят личните си валути с щатския $.

Но една причина за големия растеж на банкнотите от $100 в обращение може да е международната корупция и незаконната активност. Според отчет от 2016 година банкнотите с висок номинал са " желан механизъм за заплащане " измежду нарушителите. $1 милион в банкноти от по $20 биха тежали над 22 кг, а в по €500 - под един кг.

Именно заради тези аргументи Европейската централна банка спря да печата банкноти от €500. Наскоро някогашният министър на финансите на Съединени американски щати Лорънс Съмърс прикани за " ликвидиране " и на $100.

Някои специалисти показват, че увеличението на тези банкноти отразява терзанията на някои хора за финансовата система.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР