Броят на българите, които се нуждаят от транплантация на орган

...
Броят на българите, които се нуждаят от транплантация на орган
Коментари Харесай

Около 1100 българи се нуждаят от трансплантация на орган

Броят на българите, които се нуждаят от транплантация на орган е към 1100 - 1150 души, като най-вече са тези, които имат потребност от нов бъбрек - близо 950 индивида, сподели през днешния ден във Варна началникът на Изпълнителната организация по трансплантация /ИАТ/ доктор Марияна Симеонова, която взе участие в гала по награждаване на медици от Спешна помощ, проведена от пациентски организации " Заедно с теб ".


Законодателството у нас е доста добре уредено, а най-хубавото е, че българите са положителни хора и са склонни към донорство, сподели Симеонова. Тя уточни, че главната задача пред организацията е да се построи организацията за реакция при пораждане на обстановки на болнично равнище.

Според Симеонова в няколко лечебни заведения този проблем към този момент е позволен. Като положителни образци тя уточни лечебните заведение във Варна, Плевен, Велико Търново, Сливен, Ямбол. Донорството се случва с помощта на лечебните заведения в страната, а не на тези в София, добави Симеонова.

Директорът на ИАТ сподели още, че от началото на тази година у нас са зародили към 15 донорски обстановки, от които 8 са осъществени. Проблемът при неизпълнените е най-често разкриване на заболяване у донора, което не разрешава трансплантиране на орган.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР