Броят на аптеките, които са свързани със системата за верификация

...
Броят на аптеките, които са свързани със системата за верификация
Коментари Харесай

Над 2/3 от лекарствата все още се отпускат на пациентите без проверка дали са фалшиви

Броят на аптеките, които са свързани със системата за верификация и броят на сканираните опаковки, които се ревизират за възможна имитация, в последните месеци съществено нараства. Въпреки това над две трети от медикаментите у нас не престават да се отпускат на пациентите без да бъдат тествани посредством системата. Това сочат последните данни Българската организация за верификация на медикаментите (БОВЛ), показани от изпълнителния ѝ шеф Илиана Паунова.

Кодовете на над 136 млн. опаковки медикаменти към този момент са качени от производителите в българската система за верификация и се регистрират над 900 хиляди продажби седмично.

Свързаните със системата участници - производители, дистрибутори, аптеки - са общо 2783. Свързани до момента са 2501 от общо 3600 аптеки, като за съпоставяне през август включените аптеки бяха към 2300. У нас със системата са свързани всички български производители на медикаменти и над половината от обвързваните аптеки сканират опаковките.

“Отчитат се над 900 000 транзакции седмично – те са се нараснали тройно през последните 2 месеца. Броят на сканиранията наподобява огромен, само че в реалност е релативно невисок - би трябвало да стигне най-малко 3 милиона седмично, с цел да е съответен на размера на лекарствения пазар. В останалите страни от Европейски Съюз към този момент над 90% от опаковките се ревизират преди разпределяне. В някои страни ревизират медикаментите и на входа, и на изхода на системата “, разяснява Паунова.

Какво съставлява верификацията?
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР