Броят на афганистанците, мигрирали в Европейския съюз досега през годината,

...
Броят на афганистанците, мигрирали в Европейския съюз досега през годината,
Коментари Харесай

Повече афганистанци, отколкото сирийци, са мигрирали в ЕС тази година

Броят на афганистанците, мигрирали в Европейския съюз до момента през годината, е по-голям от този на сирийците, съобщи " Ройтерс ", като се базира на публични данни на Европейски Съюз.

Така афганистанците са станали най-многобройната народностна група, влезнала нелегално на територията на Европейски Съюз тази година. Мнозина от тях идват от Иран. Те са напуснали Ислямската република значително поради икономическите компликации, предизвикани от глобите на Съединени американски щати, отбелязва " Ройтерс ".

На фона на опасенията на Европейски Съюз от нова вълна на търсещи леговище от Сирия (след турската атака против кюрдските сили в Североизточна Сирия) европейски чиновници предизвестиха, че увеличаващият се брой на афганистанските мигранти е по-непосредствен проблем. Особено остро стои той на гръцките острови, където мнозина от афганистанците за първи път стъпват в Европейски Съюз.

От началото на годината близо 17 хиляди афганистанци са прекосили Егейско море, с цел да стигнат до територията на Европейски Съюз, сочат данни на европейската гранична работа " Фронтекс ".

Близо половината от тях са живели в Иран преди да създадат опит да стигнат в Европейски Съюз през Турция, съобщи пред " Ройтерс " почитан чиновник на Европейски Съюз. В доста от случаите идващите в Европа афганистанци са били родени в Иран, сподели още служителят. Те напущат Иран, тъй като " политиката на Съединени американски щати доста утежни икономическото състояние " в Ислямската република, твърди той.

Иранската стопанска система е в неприятно положение, откакто американският президент Доналд Тръмп възвърне предходната година глобите против Техеран по отношение на иранската нуклеарна стратегия. Изправени пред стопански компликации в Иран, афганистанските служащи напущат страната в търсене на работа, с която да устоят фамилиите си в Афганистан, обявиха ирански чиновници.

В Иран в този момент има към два милиона афганистанци, настояват афганистански чиновници. Близо 800 хиляди афганистанци са напуснали Иран предходната година, по данни на Международната организация за миграция.

Европейските управляващи записаха предходната година 12 хиляди афганистанци, влезнали нелегално на територията на Европейски Съюз. Броят им в този момент може да се усили двойно. Повечето от тях дойдоха на гръцки острови, където локалните управляващи се пробват да им обезпечат заслон. Над 13 хиляди мъже, дами и деца се намират в лагер на гръцкия остров Лесбос, планиран да побере 3100 души, по данни на благотворителната организация " Оксфам ".

Европейските чиновници обаче акцентират, че обстановката е управляема и по никакъв метод не може да се съпостави с мигрантската рецесия от 2015 година, когато над един милион мигранти доближиха територията на Европейски Съюз, 25 % от които афганистанци.

Общо 80 хиляди мигранти са влезнали в Европейски Съюз през първите девет месеца на тази година, като броят им се усилва, отбелязва " Ройтерс ".

Търсещите леговище в Европейски Съюз сирийци са намалели до към 10 хиляди тази година. За съпоставяне, през 2015 година сирийските мигранти в Европейски Съюз бяха над половин милион. Сега обаче те още веднъж стартират да напущат домовете си. Над 130 хиляди души бяха разселени в Североизточна Сирия след началото на турската атака предходната седмица, съобщи Организация на обединените нации.

Турският президент Реджеп Ердоган заплаши да пусне над три милиона сирийски бежанци от Турция към Европа, в случай че Европейски Съюз се опълчва на турските дейности в Северна Сирия. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР