Броят места в долната камара да бъде намален до 400,

...
Броят места в долната камара да бъде намален до 400,
Коментари Харесай

Италианският парламент одобри драстичното намаляване броя на депутатите

Броят места в долната камара да бъде понижен до 400, а в Сената - до 200Италианският парламент поддържа предлагането на антисистемното ляво Движение " 5 звезди " и гласоподава да понижи броя депутати с една трета. Така броят места в долната камара да бъде понижен от сегашните 630 до 400, а в Сената - от 315 до 200. Решението би трябвало да влезе в действие от 2023 година, за когато са планувани идващите парламентарни избори.

Сбъднатото предпочитание на " 5 звезди "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Драстичното понижаване на броя депутати получи голяма поддръжка в долната камара, като 553-ма гласоподаваха " за " и едвам 14 " срещу ", само че би трябвало да мине гласоподаване и в Сената. Инициираната от Движение " 5 звезди " смяна беше подкрепена от съдружния им сътрудник - лявоцентристката Демократическа партия, крайнодясната " Италиански братя " и " Форца Италия " на някогашния министър-председател Силвио Берлускони.

Според водача на придвижването Луиджи ди Майо смяната в конституцията ще направи Народното събрание по-ефикасен и ще спести на данъкоплатците над 1 милиарда евро през идващото десетилетие. Проучване на италианската новинарска организация AGI демонстрира, че спестяванията единствено от депутатски заплати се равняват на към 80 млн. евро годишно.

Исканията на демократите

Италианският парламент гласоподава за четвърти път предлагането на " 5 звезди ", само че в този момент за първи път проектът получи поддръжката на Демократическата партия. Според разбор на WSJ партията е дала поддръжката си в подмяна на това в бъдещите законодателни проекти да бъдат включени други промени в конституцията и промени в изборната система.

Социологическите изследвания демонстрират, че при сегашната система опозиционната " Лига ", която до неотдавна бе част от държавното управление, и нейните съдружници биха спечелили с ясно болшинство. Затова демократите упорстват за връщане на същинското съразмерно посланичество и се целят да прокарат смяната до декември.

Сега Демократическата партия упорства изборна система на Италия - примес сред съразмерно посланичество с мажоритарна система на релативно болшинство - да бъде пригодена към гласуваното предложение. Междувременно водачът на " Лига " и досегашен вицепремиер Матео Салвини води акция изборите да станат формат first past the post (един рунд, при който претендентът с най-вече гласове печели).

Какво споделят съперниците

Според съперниците на предлагането намаляването на депутатските места ще се отрази негативно на представителността на Народното събрание, а спестяванията от заплати няма да имат действителен резултат върху държавните финанси. Предложението може да бъде отхвърлено на референдум, в случай че подобен бъде провокиран.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР