Броят активни възли в основната мрежа на биткойна, поддържащи Lightning

...
Броят активни възли в основната мрежа на биткойна, поддържащи Lightning
Коментари Харесай

Бъдещето вече е тук: в основната мрежа на биткойна работят 36 Lightning Network възела

Броят дейни възли в главната мрежа на биткойна, поддържащи Lightning Network протокола, доближи 36. Информацията е на техническия шеф на Stampery Спенсър Труман, който я разгласява в своя Туитър акаунт.
Протоколът Lightning Network дава опция за осъществяване на мигновени транзакции без очакване на удостоверение – мигновено, като по едно и също време с това се покачва конфиденциалността и се изключват каквито е да комисионни, такси и други разноски от този вид.

Първата транзакция с нулева такса бе осъществена през месец септември предходната година. А тъкмо преди настъпването на Новата година посредством Lightning транзакция бе платена сметката на мобилния телефон на Алекс Босуърт, основателят на Bitrefill.


Lightning Network
Към сегашен ден, транзакционните такси в биткойн мрежата набъбнаха доста и приблизително са към $20. При това размерът на таксата не зависи от сумата в транзакцията. Те е идентична, както при транзакция за $50, по този начин и за $50 000. Сумата е просто един ред в кода и не въздейства на таксата.

Но когато искащите са повече от опциите да се запише вашата транзакция в следващия блок, единственият излаз е да заплатите повече, с цел да сте първи. Това е в основата на високите такси.

Друг аспект на този проблем е, че точно високите такси и ниската скорост на обработката на заплащанията доведоха до появяването на редица различни коини. Те имат разнообразни идеологии, платформи и разработчици, само че в никакъв случай не не помнят да подчертаят, че са с ниски такси и бързи разплащания.

Причината за забавянето и високите такси се дължат на рестриктивните мерки на биткойн мрежата. Ако желаете да изпратите на някого биткойни, то тази интервенция би трябвало да бъде записана в блокчейна. Дори и в случай че на следващия ден същият човек върне половината цифрови пари назад. А какво ще стане, в случай че за потребителите, които непрекъснато обменят биткойни не се записват всички интервенции, а единствено „балансът“ за избран интервал? Това е концепцията на Джозеф Пун (Joseph Poon) и Тадж Дрийа (Tadge Dryja), които предложиха потреблението на Lightning Network.
Какво е Lightning Network протоколът
LN е надстройка на мрежата на главния Bitcoin блокчейн. Това са платежни канали, които се основават сред два потребителя. Транзакциите в тях са безусловно безвъзмездни и мигновени, тъй като не се записват в блокчейна. В блокчейна се записва единствено крайният резултат от техните взаимни заплащания – последната транзакция и крайния баланс на тези двама души. Това съществено понижава натоварването на биткойн мрежата.

Отварянето на канал става посредством реализирането на елементарна блокчейн транзакция. Тоест, по-изгодно е да се отвори канал, когато правите някаква транзакция. Няма по какъв начин, на първата транзакция би трябвало да се заплати таксата. Този въпрос се обмисля, само че с навлизането на Lightning Network, таксите се чака да спаднат.

Тук поражда един значим въпрос: в случай че интервенциите в каналите не се записват в блокчейна, каква е гаранцията за тяхната сигурност?
Безопасността в Lightning Network протокола
В LN протокола е осъществена неповторима система за сигурност, която подсигурява 100% уместност на договорката. При осъществяване на разплащане, първият консуматор изпраша и условно обвързване за връщане, което наложително би трябвало да бъде подписано от втория участник, тъй като в противоположен случай, няма да получи биткойни. По този метод изпращачът може да върне назад интервенцията, в случай че получателят нарушава разпоредбите. И второ, в блокчейна на биткойна може да бъде включена само подписаната от двете страни последна транзакция. В противоположен случай, остава остарелият биткойн баланс, преди откриването на канала.
Внедряването на Lightning Network
LK последователно се интегрира в биткойн блокчейна и както към този момент казахме, към този момент работят 36 възела, в които интервенциите се реализират незабавно при нулева такса.

Lightning Network се внедрява и в криптовалутата Litecoin. Там протоколът бе сполучливо тестван още през месец септември 2017 година, само че към този момент няма информация за неговото потребление.
С какво Lightning Network може да помогне на Bitcoin
Първо, в случай че се употребяват платежните канали на Lightning Network, то броят на транзакциите, преминаващи през блокчейна, значително ще намалее, ще се понижи броят на интервенциите и това фрапантно ще понижи таксите.

Второ, мигновените транзакции ще дадат опция за потреблението на биткойна за бързи разплащания в действителния живот, което мощно може да укрепи позициите на главната криптовалута.

Трето, потреблението на Lightning Network ще разреши размерът на блока да си остане същият. Размерът на блока бе повода за появяването на форкове на биткойна, Сега този проблем може да бъде отстранен, което е значимо за Bitcoin обществото.

Освен това, Lightning Network дава вероятност пред обмена на разнообразни криптовалути без тържища.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР