Бронзовата къща на пл. Княз Александър 1 ще бъде монтирана

...
Бронзовата къща на пл. Княз Александър 1 ще бъде монтирана
Коментари Харесай

Камерите пазят Бронзовата къща от крадци

Бронзовата къща на пл. " Княз Александър 1 " ще бъде инсталирана до три седмици. Началото на структурата бе сложено през днешния ден с ревизия от страна на кмета на София Йорданка Фандъкова , съпроводена от президента на Австрия Александър ван дер Белен и създателя Пламен Диянофф.

Фандъкова изрази убеденост, че няма никаква заплаха за Бронзовата къща да се открадне, защото в цялата Градска градина има видеонаблюдение.

Проектът се осъществя с финансовата поддръжка на Република Австрия, която поема разноските по превозване и инсталиране.

Фандъкова уточни, че България има одобрено партньорство с Австрия, с което може да се покаже едно модерно изкуство . " Проектът за построяването на Бронзовата къща е предложение от Австрия по отношение на председателството на България на Съвета на Европейски Съюз ", напомни Фандъкова и добави, че Бронзовата къща ще бъде в София до края на председателството на Австрия.

На разходката в центъра на София участва и скулпторът Пламен Диянов, който изрече предпочитание Бронзовата къща да стане едно средище, място на традициите на занаятчийството и актуалното изкуство . " Това е един план от повече от 10 години, който е обвързван с историята и традициите на българската просвета, а по едно и също време с това е една модерна статуя ", акцентира той.

На въпрос на news.bg по кое време Бронзовата къща се чака да бъде подготвена, Диянофф съобщи, че с идването на президента на Австрия Александър Ван дер Белен се прави първата копка на самия градеж. " Ако всичко върви както би трябвало, до края на месеца би трябвало да има задвижване на плана ", акцентира той и добави, че тя е построена благодарение на музеи и колекционери от целия свят.

Припомняме, концепцията Бронзовата къща да заеме пространството сред Градската градина и Етнографския музей в София, където преди години беше Мавзолеят на Георги Димитров провокира диспути в обществото. Въпреки нееднозначната посока на мненията Столичният общински съвет утвърди концепцията и даде позволение за построяването на краткотрайната апаратура. Столичната община ще обезпечи осветяването и защитата й. По неофициална информация инсталацията ще коства сред 250 000 и 300 000 евро .

Бронзовата къща ще е висока 11 м. В плана се акцентира, че инсталацията е най-голямата статуя в света, която се състои единствено и напълно от 1000 ръчно отлети и обработени солидни бронзови детайли. Композицията е въодушевена от Хрельовата кула на Рилския манастир и дърворезбите на Българското възобновление.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР