Бронхитът е възпаление на бронхите на белите дробове. Болестта се

Бронхитът е възпаление на бронхите на белите дробове. Болестта се ...

Бронхит - симптоми и лечение.

Бронхитът е възпаление на бронхите на белите дробове. Болестта се проявява в две форми: остър бронхит и хроничен бронхит.
Видове бронхит
Проявява се с кашлица и отделяне на храчки и продължава не повече от три седмици.
 
Проявява се с кашлица и отделяне на храчки за период в продължение на поне три месеца годишно, през две последователни години.

Симптоми Хората с бронхит имат подуване и възпаление в бронхиалните си тръби, въздушните канали, които свързват устата и носа с белите дробове.
Бронхитът може да бъде остър или хроничен. Ако е остър, това се случва веднъж и тогава човек се възстановява. Ако е хроничен, той никога не отминава и човек живее с него постоянно, въпреки че понякога може да стане по-добър и по-лош.

- упорита кашлица, която може да произведе слуз
- хрипове
- ниска температура и втрисане
- усещане за стягане в гърдите
- възпалено гърло
- болки в тялото
- задух
- главоболие
- запушен нос и синуси
Човек с бронхит може да има кашлица, която продължава няколко седмици или дори няколко месеца, ако на бронхиалните тръби им отнема много време, за да се излекуват напълно.
Симптомите на хроничен бронхит могат да избиват редовно. За много хора това се случва през зимните месеци.
Бронхитът обаче не е единственото условие, което причинява кашлица. Кашлица, която отказва да изчезне, може да е признак на астма, пневмония или много други състояния. Всеки с упорита кашлица трябва да се обърне към лекар за диагноза.
11 лека от народната медицина против кашлица
Диагностика През първите няколко дни на заболяването може да бъде трудно да се разграничат признаците и симптомите на бронхит от тези на обикновена настинка. По време на физическия преглед, вашият лекар ще използва стетоскоп, за да слуша внимателно дробовете си, докато дишате.
В някои случаи вашият лекар може да предложи следните тестове:

Рентгенография на гърдите може да ви помогне да определите дали имате пневмония или друго състояние, което може да обясни вашата кашлица. Това е особено важно, ако някога сте били или в момента сте пушач.

Храчките са слузта, която кашляте от белите дробове. Може да се тества, за да видите дали имате заболявания, на които биха могли да се помогнат антибиотици. Храчките също могат да бъдат тествани за признаци на алергии.

По време на тест за белодробна функция, вие се надувате в устройство, наречено спирометър, което измерва колко въздух може да задържи белите ви дробове и колко бързо можете да извадите въздух от дробовете си. Този тест проверява за признаци на астма или емфизем.

Лечение на бронхит Повечето случаи на остър бронхит се подобряват без лечение, обикновено в рамките на няколко седмици.

Тъй като повечето случаи на бронхит са причинени от вирусни инфекции, антибиотиците не са ефективни. Ако обаче вашият лекар подозира, че имате бактериална инфекция, той може да ви предпише антибиотик.
При някои обстоятелства, вашият лекар може да препоръча други лекарства, включително:
.
Ако кашлицата ви пречи да спите, може да опитате супресори за кашлица преди лягане.
.
Ако имате алергии, астма или хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), вашият лекар може да препоръча инхалатор и други лекарства за намаляване на възпалението и отворени стеснени проходи в белите дробове.
Експерт: Грип не се лекува с антибиотик

Ако имате хроничен бронхит, може да се възползвате от белодробна рехабилитация - програма за дихателни упражнения, в която дихателен терапевт ви учи как да дишате по-лесно и да увеличите способността си да спортувате.

За да се почувствате по-добре, може да искате да изпробвате следните мерки вкъщи:

Не пушете. Носете маска, когато въздухът е замърсен или ако сте изложени на дразнители като боя или домакински почистващи препарати със силни изпарения.

Топлият, влажен въздух помага за облекчаване на кашлица и разхлабване на слуз в дихателните ви пътища. Но не забравяйте да почистите овлажнителя според препоръките на производителя, за да избегнете растежа на бактерии и гъбички в контейнера с вода.

Ако студен въздух утежнява кашлицата ви и причинява задух, сложете си маска за лице, преди да излезете навън.

Какво да правя, ако имам симптоми Започнете с преглед при вашия семеен лекар или общопрактикуващ лекар. Ако имате хроничен бронхит, може да бъдете насочени към лекар, който е специализиран в белодробни заболявания (пулмолог).

- Кога започнаха симптомите ви?
- Симптомите ви са били непрекъснати или случайни?
- Имали ли сте настинка или грип наскоро?
- Имали ли сте някога пневмония?
- Имате ли други медицински състояния?
- Какви лекарства и добавки приемате редовно?
- Излагате ли се на белодробни дразнители по време на работата си?
- Пушите ли и има ли пушачи около вас?
- Симптомите ви влияят ли на вашия сън или работа?
- Употребявали ли сте наркотици?
- Били ли сте ваксинирани срещу пневмония? Ако да, кога?
Ако някога сте имали проблеми с кашлица, уведомете сегашния си лекар какви изследвания са направени и, ако е възможно, донесете изследванията, включително резултатите от рентгенография на гръдния кош, анализ на храчките и белодробна функция.


Източник: actualno.com