Броколите са една от най-ценните храни, но въпреки това у

...
Броколите са една от най-ценните храни, но въпреки това у
Коментари Харесай

Броколите - закуска за шампиони

Броколите са една от най-ценните храни, само че все пак у нас този зарзават остава в сянката на своя непосредствен родственик карфиола, а също на зелето и ряпата. Причината е, че броколите не участват в обичайна българска кухня. Това е едногодишно растение, което за разлика от карфиола е доста по-хранително и вкусно. В него има повече витамини А, Е, С, витамини от групата В, РР, минерали - калций, калий, желязо, фосфор, натрий, магнезий, манган, мед, йод, бор, хром, а също - белтъчини и въглехидрати. Съдържа и каротин, който липсва в карфиола.

Съставът на броколите е богат на хранителни субстанции - белтъчините са повече от всеки различен тип зеле. Те са богати на потребни аминокиселини, които поддържат работата на целия организъм и пречат на развиването на доста заболявания, в това число атеросклероза.

Съдържанието на витамин С е доста високо, по тази причина има мощно изразено антиоксидантно свойство. Многото потребни и дейни субстанции в този зарзават обуславят лечебните му свойства.

Всеки съставен елемент извършва своя функционалност в нашия организъм, а в процеса на взаимоотношение едно с друго тези субстанции могат да подобрят и възстановят здравето ни.

Калият изкарва непотребната вода и соли от организма. Калцият и фосфорът възстановяват положението на костните и мозъчните тъкани. Медта, кобалтът и желязото усъвършенстват кръвта и поддържат здравината на тъканите, по тази причина броколите могат да предотвратят появяването на целулит.

Йодът поддържа функционалността на щитовидната жлеза и предотвратява пораждане на нарушавания в работата на ендокринната система. Повече каротин от броколите съдържат единствено морковите, а съдържащите се в зеления зарзават цинк, витамини С и Е пазят организма от свободните радикали.

Целулозата и питателните нишки в броколите отстраняват от стомаха всички отрови и шлаки. Витамините от групата В оказват удобно влияние върху нервната система, а фитонцидите, които са в огромно количество, стопират размножаването на болестотворните бактерии и гъбичките.

Честата приложимост на броколи освен предотвратява развиването на атеросклероза, само че и усъвършенства работата на сърцето и понижава стареенето на организма.

Броколите са ефикасни при лекуване на катаракта и са целесъобразни като част от възстановяваща диета поради наличието на субстанции, които са удобни за положението на очите.

Зеленчукът се предлага за хора с отслабен организъм в резултат на инфекциозни болести или страдащи от болести на черния дроб и язва на стомаха.

Броколите усъвършенстват апетита и храносмилането, подтикват работата на жлъчката, спомагат за нормализирането на растежа и развиването на организма.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР