Брокери усещат ръст в продажбите на имоти в Перник, като

...
Брокери усещат ръст в продажбите на имоти в Перник, като
Коментари Харесай

Перник се разраства към София, колко по-изгодни са имотите на 20 минути с кола от столицата

Брокери усещат растеж в продажбите на парцели в Перник, като отдават тази наклонност на увеличеното строителство на нови здания в града. Доказателство за това са последните данни на Агенцията по вписванията, съгласно които продажбите на парцели се усилват през първата половина на годината с 12,25% на годишна база до 1200. В съпоставяне със същия интервал на последната предпандемична година 2019 година - растежът надвишава 38 на 100.  

" Определено се следи разгръщане на София към Перник, заради обстоятелството, че цените са по-ниски в Перник, в сравнение с в столицата, а превозът е добре проведен. Най-усилено се строи напоследък в най-близкия до София квартал в Перник, а точно квартал " Изток " ", разясниха пред money.bg от брокерската организация Vision Estates.

Най-често в града се продават двустайни жилища в нови тухлени жилищни здания при междинна цена за кв.м от 750-800 евро. За съпоставяне междинните цени на сходни жилища в столичните квартал " Студентски град ", да вземем за пример са към 1300-1350 евро, а в " Кръстова вада " и " Манастирски ливади " - над 1550 евро.
 Островът, който коства, колкото апартамент в София
Островът, който коства, колкото апартамент в София

Красивият и чист остров е с повърхност 4 акра

И до момента в който цените на парцелите в първата година на пандемията се задържаха такива, каквито бяха през миналата година, защото имаше миг, който хората не можеха да вършат огледи на парцели то обстановката през днешния ден е много по-различна.

" След началото на войната имаше нарастване на цените на парцелите с към 50-100 евро/кв. м, защото стойностите на желязото се подвигнаха. След повдигането на цените на желязото се подвигнаха и цените на тухлите и другите строителни материали. Може би заради този факт даже след спада на цените на желязото цените на парцелите не паднаха, а се задържаха със същата цена ", споделят брокери.
 Най-скъпите жилища в София сега - къде се оферират жилища за 850 000 евро
Най-скъпите жилища в София сега - къде се оферират жилища за 850 000 евро

Колко коства елементарен четиристаен в центъра

Най-скъпият регион в Перник

към момента остава централната градска част. Поради огромният интерес на перничани точно в тази част на града цените там сега варират сред 950-1100 Евро/кв. м за нови тухлени здания. За съпоставяне в сходна постройка в популярня софийски квартал " Лозенец " цените рядко стартират от под 1750 евр, а в центъра на София в сходни здания цените могат да минат и впечатляващите 3000 евро за кв. м.

Друга наклонност, която обрисуват брокери от най-многочисления град в Западна България след столицата София е, че допреди две години множеството купувачи са предпочитали заплащания с налични средства. Тогава цените на парцелите обаче били с към 30-35% по-ниски.
 Охлаждането на имотния пазар в София и в останалите по-големи градове стартира
Охлаждането на имотния пазар в София и в останалите по-големи градове стартира

Какво ни " подсказват " данните на Агенцията по вписванията?

В последните две години обаче се вижда растеж на покупките на парцели с ипотечни заеми, повлияни от по-ниската рента на ЕЦБ. След смяната на лихвената политика на ЕЦБ обаче обстановката евентуално ще се промени.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР