Брокери и инвеститори са в очакване на финансовите доклади Увеличаване

...
Брокери и инвеститори са в очакване на финансовите доклади Увеличаване
Коментари Харесай

Борсите в сезона на отчетите

Брокери и вложители са в очакване на финансовите отчети

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Доходност, която опиянява

Акциите на фирмите за канабис не престават да нарастват, само че рисковете обаче не са малко и би трябвало да се подхожда деликатно
20 апр 2018
Отнесени от борсовия ураган

Корекцията на интернационалните борсови пазари сви доходността на взаимните фондове в България
13 апр 2018
Уолстрийт се възвръща след срутва предходната седмица
13 фев 2018
Паниката е непотребна

В края на предходната седмица добра вест за стопанската система на Съединени американски щати донесе срив на пазарите. Корекцията е предстояща, а съгласно вложители и анализатори следва време на мощна волатилност при акциите.
9 фев 2018 Световните финансови пазари навлизат в дейния корпоративeн сезон, който може би е един от най-важните за последните години. В него обществените компании ще разгласяват своите финансови доклади за второтo тримесечие на годината, което ще даде и цялостната картина за полугодието. Анонсите им идват в навечерието на най-голямата комерсиална война сред Съединени американски щати, от една страна, и Китай и Европейски Съюз, от друга. И в случай че за покриването на предварителните упования за доходи и облаги през април - юни няма терзания (или не би трябвало да има), неспокойствие провокират прогнозите на фирмите и отражението върху бизнеса им на новите мита и търговски ограничавания от двете страни на океана. Някои сдружения към този момент занижиха прогнозите си авансово. Отчетите би трябвало да зададат най-вероятната посока за цените на акциите до края на годината.

Несигурните пазари и автомобилният бранш

От началото на годината цените на акциите и показателите нямат ясна посока макар резултатите за предходната година и началото на тази, които в огромната си част бяха подтиквани от данъчните промени на Доналд Тръмп. От фирмите в показателя S&P 500 цели 78% надминаха планувания напредък на облагите, като обичайно секторите с най-големи финансови резултати са софтуерният, финансовият и петролният – последният главно поради растежа в цените на минералните първични материали. Те са и в основата на растежа на показателите (или там, където ги има).

В началото на февруари пристигна внезапен срив и последвала промяна на международните тържища, подбудена от терзанията за евтините пари. Впоследствие той ненапълно беше възобновен, само че нападателната митническа политика на американския президент към този момент пречи да се случи освен това. Най-засегнатите компании са най-много производителите на коли и електроника и техника по цялата линия на доставки. Затова и погледите в този момент ще бъдат ориентирани главно към тях. Daimler към този момент разгласи, че наложените мита към Китай ще ударят вноса на техни SUV модели от Съединени американски щати към азиатската страна и това ще се отрази на облагата на групата преди лихви и налози EBIT. Именно тези упования натискат акциите на автопроизводителите - да вземем за пример в деня на този анонс (20 юни) книжата на сдружението зад Mercedes изгубиха над 4%, а тези на BMW и Volkswagen - към 3%.

Да дойдат банките

Горещият календар обичайно стартира с докладите във финансовия бранш. През тази и идната седмица отчетите си ще разгласяват четири от най-големите американски банки (виж графиката). Проучване на Financial Times наскоро сподели, че съвсем всички щатски банкови институции са съумели да усилят общата си чиста облага за последните 10 години, т.е. от банкрута на Lehman Brothers до момента. По-малка част от тях са преодолели срутва в приходите, като подобрението в крайния финансов резултат се дължи основно на преструктуриране и редуциране на разноски. През идващите месеци ще отпаднат някои регулации в щатския финансов бранш, които бяха наложени поради рецесията от 2008 година Такова беше и едно от предизборните обещания от Тръмп, съгласно който огромните ограничавания във финансовия бранш пречат на икономическия напредък. Което се поддържа и от Федералния запас – измененията бяха импортирани от новия му ръководител Джеръм Пауъл.

Те засягат най-общо правилото " Волкър ", което не разрешава търговия с високорискови принадлежности с пари на клиенти. Преди рецесията точно тази активност беше главната машина за пари. Отмяната и сривът на пазарите обаче доведоха до ликвидни и финансови проблеми на банките. Предполага се, че по-агресивното държание на банките би довело до повече доходи, естествено с ангажимента да не докара до надуването на следващия балон - нещо, което към този момент може и да се е случило на международните тържища вследствие на евтините пари, насочили милиарди към акциите.

На мотора на FAANG

Технологичните компании безапелационно са звездите на финансовите пазари през последните години, като няколко от тях (FAANG – Apple, Фейсбук, Amazon, Netflix, Alphabet) съумяха да изместят от лидерските позиции по капитализация колоси от обичайните промишлености като General Electric и Exxon Mobil. Освен това те са и в основата на растежа на тържищата през годините, а потоците към акциите им не стопират поради високия напредък на финансовите им резултати, които постоянно надминават прогнозните.

Тези сдружения са и едни от основните компании за Уолстрийт - по данни на Marketwatch към края на първото тримесечие компаниите от IT бранша са съдействали най-вече за растежа на необятния показател S&P 500. Лидер е Amazon е с 36.6% скок, втора е Microsoft с съвсем 13%, и Netflix с 12%. В същото време корпорациите от обичайните промишлености – Procter&Gamble, Exxon Mobil и General Electric способстват негативно с по към 7%. Все отново това до огромната степен се дефинира и от обстоятелството, че S&P е пазарно претеглен показател и взима поради капитализацията, а при петте компании от FAANG тя е общо 3 трлн. $.

Как ще бъде обиден софтуерният бранш, в случай че бъде натрапен надзор на износа и вложенията към Съединени американски щати? От него вероятно ще бъдат наранени в по-голяма степен производителите на чипове. Но освен те. Например AMD образува 33% от приходите си за 2017 година от Китай и Тайван. При Apple процентът е 20, Tesla - 23, толкоз е и при Intel. Какво се случва с всички тези компании и какво им следва ще стане ясно в идващите седмици.

Интересен ще бъде и докладът на Fаcebook - обществената мрежа регистрира растеж на приходите от над 50% през първото тримесечие, с повече набъбна и облагата. В края на този интервал обаче избухна и абсурдът с изнасяне на данни към Cambridge Analytic, който действително не се отрази на резултатите за януари - март. Не е изключено обаче да има резултат през идващия регистриран цикъл. Общо взето, през първото тримесечие най-големите компании от FAANG се показаха чудесно, като само при Alphabet имаше известни терзания, защото холдингът вкара голям запас, с цел да се бори с конкуренцията. Отчетност и в България

До края на месеца самостоятелните си доклади за второто тримесечие би трябвало да разгласяват и българските обществени компании. В множеството случаи обаче това не става по авансово разгласен календар, а в последния вероятен миг. Малко са сдруженията, които съблюдават положително корпоративно ръководство и се регистрират на посочена от тях съответна дата. Резултатите би трябвало да покажат по какъв начин се движат продажбите в страната и чужбина на фона на някои терзания за изстудяване на европейската стопанска система, която е най-големият пазар за България. Ефектът върху цените на акциите може и да е противоречив, защото сега финансовият пазар е в много нежелано положение, а показателят Sоfix е на едно от най-ниските си равнища за последните 12 месеца.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР