Броил врабчета, снимал орли, лобирал за промяна на еко-закони Фондация

...
Броил врабчета, снимал орли, лобирал за промяна на еко-закони Фондация
Коментари Харесай

Прокопиев участва в зелени проекти за 11.7 млн. лв.


Броил врабчета, снимал орли, лобирал за смяна на еко-закони

Фондация „ Капитал “ и Икономедиа АД са измежду бенефициентите на държавни и европейски средства по стратегия „ Околна среда “, оповестява „ Труд “. Контролираните от Иво Прокопиев неправителствена организации и медии са спечелили 100 000 лева по планове за преброяване на врабчета, синигери, скорци и снимане на диви кози. Медиите на Икономедиа АД са взели участие в най-малко още два свързани плана - за запазване на кресливия орел в България на стойност 3.5 млн. лева и за свързване на земеделието с запазване на природата на стойност 8 млн. лева Оказването на медийно и гражданско въздействие и напън за смяна на българското законодателство е част и от двата огромни плана.

Проект: „ Птиците за хората и хората за птиците: с благосклонност за интензивно запазване на природата “

Първият план е извоюван от Сдружение „ Българско сдружение за отбрана на птиците “ с сътрудник Фондация „ Капитал “ и е на стойност 51 997 лева Направена е оценка за положението на

широкоразпространени птици в България, като доброволци са ги броили на 188 места в цялата страна. Броенето на птици е посочило понижение при домашното врабче (-31%), щиглецът (-52%) и скорецът (-41%) и нарастване при белогушото коприварче (+226%), огромният синигер (49%) и южният славей (34%). По плана е проведен и фото конкурс за фотография на птица, като спечелилият е спечелил уикенд в Маджарово. С пари от плана е основан и модул в нашумелият уебсайт за преброяване на врабчета www.smartbirds.org.

Проект: „ Опазване на основни горски хабитати на дребния писклив орел в България “

Интересно е, че останалите модули на уеб страницата са финансирани по надалеч по-мащабния план „ Опазване на основни горски хабитати на дребния писклив орел в България “. Той е на стойност 3.5 милиона лв., като бенефициент е Изпълнителна Агенция по Горите само че сътрудник е още веднъж Българско сдружение за отбрана на птиците. Целта на плана е да се създаде тактика за броене и запазване на кресливия орел, както и да се запознае обществото с живота на грабливата птица. Макар медиите на Прокопиев да не са посочени за формален сътрудник, информация в тях демонстрира най-малко три (платени) изявления по плана.

Проект: „ Устойчиво биоразнообразие “

Фондация „ Капитал “ е пряк бенефициент по плана „ Устойчиво биоразнообразие “, като този път „ Българско сдружение за отбрана на птиците “ и Икономедиа АД са сътрудници. Проектът е на стойност 52 828 лева

Целта на плана е да се увеличи равнището на осведоменост и ангажираност на обществото с проблемите, свързани с устойчивото развиване и биоразнообразието, като главната тенденция са младежите. В Дневник е основана специфична графа, които да осведомят, проучват и предизвикат в посока одобряване правилата на устойчивото развиване, в това число на законодателството в практиката, направено е особено издание, популяризиращо Националната система за мониторинг на биологичното многообразие, подготвени са доброволци и е извършен фотоконкурс.

Проект: „ Да свържем опазването на природата с устойчивото развиване на селските региони “

По сходна скица се развива присъединяване на Фондация Капитал и Икономедиа АД в плана „ Да свържем опазването на природата с устойчивото развиване на селските региони “, финансиран по

Българо-швейцарската стратегия за съдействие с 8 млн. лева НПО-то и медийната група на Прокопиев обслужват медийно плана, изпълняван от мрежата неправителствени организации от „ За да остане природа в България “ – „ Българска фондация биоразнообрази “, „ Българско сдружение за отбрана на птиците “, „ WWF – Дунавско-карпатска стратегия “ и „ Асоциация на парковете в България “.

Аналогично на плана за кресливия орел, тук швейцарската организация също изисква от изпълнителите да окажат напън за смяна на българското еко-законодателство и да засилват гражданското общество в тази посока.

Източник
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР