Броени седмици ни делят от четвъртото поредно издание на лабораторията

...
Броени седмици ни делят от четвъртото поредно издание на лабораторията
Коментари Харесай

Фестивалът за интердисциплинарно изкуство 180° събира в София най-актуалните имена от световната сцена

Броени седмици ни разделят от четвъртото следващо издание на лабораторията за новаторско изкуство 180°, която е ориентирана към пробния метод и проучването на нови модели на изложение.

Платформата още веднъж ще събере в София десетки модерни актьори от страната и чужбина в границите на седмица в края на юли и ще предизвика в търсенето както самите създатели, по този начин и публиката, преобръщайки нормалните процеси и излизайки от рамките на общоприетото боравене с 5 форми на изява – музика, танц, спектакъл, архитектура и образни изкуства. Интернационалният конгрес ще се състои сред 22-и юли и 28-и юли в определени местоположения – Fabrica 126, Гьоте-институт и на избрани места в градската среда, навън.

Една от специфичните изненади в тазгодишната стратегия на фестивала 180° е гостуването на извънредно изобретателния и забавен музикант – Паул Фрик, главен детайл в световноизвестнaта групировка Brandt Brauer Frick. Паул приключва в Берлин като възпитаник на Фридрих Голдман, основава произведения за камерни сформира, спектакъл, радио и филм. Той е пианист, продуцент, ремиксер и реализатор на електронна музика. През 2008 година основава групировката дружно с Даниел Бранд и Ян Брауър, а две години по-късно съставът е към този момент 10-членен. Проектът е въодушевен от детройтската техно, американската минималистична, актуалната класическа, рок и джаз музика и пожънва голям международен триумф, който ги води в над 50 страни на приети подиуми, сред които Линкълн Център Ню Йорк, Фестивала Коачела, Център Помпиду, Джаз Фестивала в Монтрьо, Гластънбъри и доста други.

Паул Фрик ще закрие фестивала на 28-и юли с новаторското и пространствено събитие “Drawn”, в което ще си партнира с родната певица Катя Ташева, отбор 180° и представителките на одобрената световнопризната компания за съвременнен танц Forsythe – неповторима опция за конфликт с компанията, която от 2015 година не съществува в първичния си тип. Единият посетител на Тази година основател на цялостната визия на фестивала е младият дизайнер Камен Каменов фестивала ще е Катя Черанева от Москва, която е фокусирана върху колаборации с актьори от целия свят, а Франсис Чаверини от Питсбърг ще бъде другият танцьор от чужбина. Нейното име се свързва и с актьори като Adam Barruch, Luca Veggetti, Shannon Gillen, както и The Metropolitan Opera, Bodytraffic и L.A. Dance Project.

Лабораторията за новаторско изкуство 180° още веднъж се обръща и към всички фенове на образните изкуства, като афишира конкурс за късометражен глух филм. Темата в тазгодишното издание е „ unCOOL” и е лишена от насоки и ограничавания. Условието е видеото да не надвишава 3 минути и да съдържа единствено облици, без тон. Форматът на файла може да е.mp4,.m4v,.mov. Кандидатите могат да пращат своите оферти до 14-и юли 2017 година на [email protected] посредством уеб страниците на шерване на файлове. Избраните видеа ще бъдат показани на 26-и юли, а музикантите от отбор 180° ще озвучат картината, импровизирайки. Победителят ще бъде определен от публиката и ще завоюва парична премия.

За още вести и настояща информация следете уеб страницата на фестивала 180°: https://www.180-degrees.org/, както и на страницата във Facebook: http://bit.ly/2tu49PZ.

Проектът се реализира с поддръжката на Столична община, като част от Календара на културните събития за 2017, както и с помощта на Гьоте-институт и Про Хелвеция. Фестивалът е отличен от Европейската фестивална асоциация ЕФФЕ 2017-2018 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР